Jak probíhá fyzioterapie u malých dětí?

Zeptali jsme se fyzioterapeutky Mgr. Marie Červenková z rehabilitační ambulance Zenklova v Praze 8. 

Důležité je aktivovat vrozené pohybové programy a stimulovat je i v domácích podmínkách.  Rodiče učím jak cvičení správně provádět a vysvětluji všechny souvislosti. Velmi nápomocné jsou k tomu vhodné hračky, které ráda používám i v ordinaci. Důležité je, aby mělo dítě dostatek podnětů.

Pro úplně nejmenší děti doporučuji hrací deky s hrazdičkou, kde dítě leží na pevné stabilní podložce na zemi a může pozorovat závěsné hračky které ho povzbuzují k pohybu. Procvičuje si úchop a koordinaci očí-rukou-úst. Správným umístěním hračky také podporujte aktivní otáčení hlavičky právě tím směrem kam je potřeba. Jakmile se začne dítě obracet ze zad na bříško hrazdičku jednoduše odmontujete. Součástí hracích dek bývá i polštářek, který je oporou děťátku při hraní si v leže na bříšku. Přesto že tato poloha není u dětí příliš oblíbená je velmi důležitá. Miminka si posilují a zpevňují zádové a šíjové svaly a trénují oporu o horní končetiny. Je dobré s ní začít již v prvních týdnech po narození. Tuto polohu můžeme dětem zpříjemňovat třeba tím, že použijeme chrastítka nebo jiné zajímavé hračky které může pozorovat.

Kolem 4. měsíce  si dítě sahá po svých nožičkách, procvičuje koordinaci očí-rukou-nohou-úst, někdy zvedá hlavu z podložky, aby lépe dosáhlo na nohy a možnou motivací mohou být chrastící ponožky a náramky s pestrobarevnými zvířátky, které každé úsilí odmění veselým zachrastěním.

Pro děti v druhé polovině prvního roku života je největším úkolem plazení a lezení. Tady je vhodné zaměřit se na hračky, které motivují ke vzporu na rukou a kolenou.  Válce, koule a senzomotorické míčky. A vývoj neuspěchat. Fáze lezení je totiž jednou z nejdůležitějších i proto, že je přípravou pro pozdější správné držení těla.

Související články