Mateřské nebo umělé mléko? Které je lepší?

Existuje rozpor mezi těmi, kteří věří, že kojení je pro dítě to nejlepší a těmi, kteří si myslí, že kojenecké výživy jsou stejně dobré a mnohdy i praktičtější a výživnější… Ať jste v jakékoli skupině nezapomeňte na to, že každá maminka má právo zvolit obě možnosti a není na místě ji za cokoli soudit!

Je správné, i když maminka může kojit, aby přešla k umělé výživě?

Otázka, co je správné, a co ne, je velmi subjektivní. Kojení, jak jej definuje wikipedie, je krmení novorozeného nebo malého mláděte mlékem z mléčné žlázy matky. Jedná se o způsob výživy mláďat, který je společný všem savcům včetně člověka. Jde tedy o přirozenou formu krmení. Pokud maminka nekojí, proto, že nechce, je to její rozhodnutí a je to její volba a určitě sáhne po umělém mléku, které je již v dnešní době plnohodnotnou náhradou za mléko mateřské.

Kojení není jen o mléku

Ale ono to kojení není jen o mléku, ale o blízkosti své mamince a chvilce spolu… Což ovšem můžete uskutečnit i při kojení z lahvičky. Není tedy maminka horší maminka jen proto, že nekojí nebo kojit nechce.

Umělé mléko jako méně hodnotné?

Ačkoliv jsou velmi různorodé výsledky studií o tom, jaká je relativní hodnota náhrad mateřského mléka, používání těchto náhrad je všeobecně považováno za méně hodnotné než kojení, a to jak pro normálně narozené, tak i pro nedonošené děti. V mnoha zemích je krmení náhradní kojeneckou výživou spojeno se zvýšenou úmrtností kojenců na průjmová onemocnění. Ovšem pokud se používá nezávadná voda a jsou dodržovány další hygienické zásady, je krmení náhradním mlékem považováno za přijatelné.

Pojďme na jasná fakta a čísla!

Mateřské mléko

Mateřské mléko u člověka má snížený obsah bílkovin než jiné savčí druhy, což je způsobeno tím, že u novorozence se vyvíjí hlavně mozek. Z bílkovin je zastoupen hlavně laktalbumin a menší část připadá kasein. Tuky tvoří v mateřském mléce proměnlivou složku v závislosti na stravovacích návycích matky. Velká část tuků připadá na nenasycené mastné kyseliny, které jsou oproti kravskému mléku zastoupeny 4krát více. Je současně bohaté i na imunologicky aktivní protilátky, které podporují vývoj imunitního systému kojence.

Mateřské mléko obsahuje také některé adipokiny (hlavně AFABP), což vysvětluje fakt, že déle kojené děti mají v dospělosti méně problémů s obezitou a metabolickými poruchami. Na trávení mateřského mléka u člověka se podílí hlavně enzym lipáza, který se nachází v mateřském mléce. V případě kravského mléka tento enzym chybí.

Náhrada mateřského mléka

Mateřské mléko obsahuje více než 100 různých složek, z nichž některé člověk nedovede vyrobit ani rozpoznat, a proto není úplná umělá náhražka mateřského mléka možná. Příkrm zvířecím mlékem (nejspíše kravským nebo kozím) je doložen už před 3 až 7 tisíci lety z malých nádobek s hubičkou, které se zachovaly v dětských hrobech a uvnitř kterých byly nalezeny živočišné bílkoviny. Matka se tak mohla starat o více dětí a úspěšně je vychovat, což vedlo k rychlejšímu růstu lidské populace.

Umělé mléko

Jsou nejčastěji z kravského mléka mléka. Případně někdy z kozího mléka či sojových bobů. Při výrobě z kravského mléka je obvykle zvýšen poměr syrovátkových bílkovin ke kaseinu, aby se více blížil jejich poměru v mateřském mléce, výrobci mohou přidávat i některé volné aminokyseliny. Dále jsou přidány minerální látky, vitamíny, mléčný cukr laktóza a rostlinné oleje. Některá umělá mléka nabízí i další složky, které se snaží o něco více přiblížit lidskému mateřskému mléku – prebiotická vláknina, probiotika, karnitin a nukleotidy.

POZOR! Umělé mléko podáváme jen do doby, než dítě začne jíst dostatečné množství pestré stravy. Umělá mléka nemají sloužit jako náhrada pevné stravy, jejich podávání ve větší míře může vést k nadbytečnému příjmu bílkovin a nedostatečnému příjmu esenciálních mastných kyselin, železa, zinku a vitamínů skupiny B.

Při používání lahviček, nezapomínejte na dostatečnou sterilizaci, protože špatně umytá lahev může udělat skutečně mnoho neplechy! Doporučujeme například MUNCHKIN sterilizátor do mikrovlnky – snadné, rychlé a efektivní!

úvodní foto zdroj: Helena Lopes on Unsplash 

Související články