SERIÁL: Psychomotorický vývoj dítěte – 8. měsíc

Pokud jste do teď měla pohodu, protože vaše miminko bylo buď na zádech, na bříšku, plazilo se a vystačilo si pouze s vaší blízkou přítomností, tak nyní vám začne trochu náročnější období, kdy budete muset být více obezřetná a více se mít na pozoru.

Pohybové dovednosti

Kolem osmého měsíce se děti mohou dostat z plazení pomalu do šikmého sedu, který je zprvu velmi “vachrlatý”, ale jakmile váš drobeček bude mít dostatečně posílené zádové svaly a bříško, a bude si věřit, tak se posadí již sám. A pokud mu to ještě nejde, tak se to určitě co nejdříve naučí.

V tuto chvíli v sedu se jeho hraní stává opět více zábavnější, protože obě ručičky má volné (již se o ně neopírá). Menší hračky a předměty umí držet mezi palce a ukazováčkem, takže si s nimi bude hrát, prohlížet si je, podávat vám je a naopak vám je zase brát a bude s nimi bouchat o zem nebo o sebe. V sedě si můžete společně prohlížet knížku nebo leporelo, stavět kostky, které vám bude bourat nebo si můžete kutálet míčkem. Některé děti se v tomto období dokážou přitáhnout a postavit se na krátkou dobu na nohy.

Bezpečnost

Určitě jste již poznali, že vaše dítě se dostane do míst do kterých by vás to ani nenapadlo. Začíná zkoumat i ostatní místnosti a proto v tuto dobu je nejvhodnější pomalu pořídit speciální chrániče například na nábytek (rohy stolů, zarážka do dveří, šuplíky které jsou nízko tak je vhodné je zajistit bezpečnostními pojistkami), ale hlavně je potřeba si dávat velký pozor na drobné předměty, které by dítě mohlo spolknout.

Pokud si myslíte, že vaše místnosti jsou bezpečné, tak existuje jednoduché pravidlo – zkuste si kleknout a “projít” takto všechny místnosti a uvidíte jaké nástrahy na vás čekají, kde se dítě může bouchnout o roh, otevřít zásuvku nebo skříň, kde mohou být saponáty, nebo kde je květináč s hlínou, kterou vám děti rozhází a možná ji i ochutnají.

Vývoj řeči

Děti si začínají čím dál více pro sebe žvatlat. Pokud budete opakovat ba-ba, ta-ta, ma-ma budou se snažit to napodobit. Některé děti k upoutání pozornosti začnou křičet, pištět nebo vřískat. I tak se s vámi chtějí dorozumět a něco vám sdělit.

Rada na závěr, nezapomínejte, že každé dítě je jiné a jedinečné. Rychlost s jakou se dítě vyvíjí v prvním roce života, nenapovídá téměř nic o jeho budoucích schopnostech či inteligenci.

Vhodné hračky pro dítě v 8 měsících:

Související články