Co dělat, když má dítě horečku?

Ať jde o vaše první nebo druhé  či třetí dítě, je vždy nepříjemné a srdce rvoucí vidět dítě, jak se trápí při nemoci. Jak je to s horečkou? Kdy jde o horečku, kdy nechat vypotit a kdy nasadit léky pro snížení horečky? A co vůbec horečka je? Na to se podíváme v tomto článku.

U malých dětí a kojenců je běžná teplota těla 37 °C a někdy i lehce přes. Nenechte se tedy hned zmást, protože u dospělého člověka je „běžná teplota“ cca 36,5 °C. Pokud dítěti naměříte 37 °C až 38 °C, jde pouze o zvýšenou teplotu. Teplotu nad 38 °C považujeme za horečku, a zde jsou již léky vhodné. Zdraví ohrožující stav je teplota nad 41 °C!

Zvýšená teplota je přirozený jev a znamená to, že tělo bojuje s infekcí a není dobré teplotu hned srážet!

Čím ale tedy srazit horečku?

  • Podáním vhodných léků proti horečce: Paracetamol (Panadol, Paralen) nebo Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin). U těch nejmenších dětí doporučujeme léky ve formě čípků anebo sirupy.
  • Ochlazením pomocí i zábalu nebo omýváním vlažnou vodou
  • I při zvýšení teplotě dbejte na dostatečný přísun tekutin

POZOR: Dítě neochlazujeme, když pozorujeme, že teplota teprve stoupá. V této počáteční fázi se snaží tělo bránit, je napadené patogeny a my naopak musíme tělu dodat teplo zvenčí. Dítě mívá v této fázi studené ruce a nohy, zajistěte mu tedy teplé ponožky, přikryjte jej dekou a udržujte v teple.

zdroj a více informací na CHYTRALEKARNA.CZ

Související články