Jak koupat novorozence krok za krokem

Koupání miminka je pro rodiče každodenní rutina při které dochází k sbližování mezi rodiči a miminkem. Aby se miminko cítilo bezpečně, tak na něj mluvte, zpívejte mu písničky a vše provádějte pomalými pohyby, aby pro miminko byla koupel zážitek, rituál a mělo rádo tyto chvilky strávené ve vodě.

Jak často koupat miminko?

Dle doporučení dětských lékařů a dermatologů novorozence koupeme jednou za 2 až 3 dny a kojence obden. Jejich pokožka rychle osychá a novorozenec, který ještě nemá zhojený pupík, by se měl omývat pouze vlhkou žínkou nebo houbičkou. Ovšem je jen na vás jak často koupete své miminko. Pokud vaše dítě miluje vodu a je v ní rádo již od malička a koupel je pro něj zábavným a relaxačním rituálem, tak můžete koupat dle vašeho uvážení. Ale pokud se miminko neplazí a neleze, rozhodně nemusíte koupat každý den.

Co vše si na koupání připravit?

Vše co budete ke koupání novorozence potřebovat, si připravte dopředu před samotným koupáním. Aby se miminko cítilo bezpečně, je potřeba aby v místnosti kde se miminko koupe bylo teplo. Nejdříve si připravíme vaničku / kyblíček s přiměřeným množstvím teplé vody. Odvážnější mohou koupat rovnou i ve vaně, ale bývá to dost nepohodlné hlavně pro vaše kolena kvůli klečení.

Teplota vody by se měla pohybovat mezi 37 až 38 stupni Celsia (voda by neměla být ani horká ani studená). Do vaničky můžete umístit ještě lehátko a na něj miminko položit. Vždy miminko přidržujte za hlavičku a nikdy od miminka neodcházejte ani na vteřinu.

Koupání miminka

Na omývání miminka můžete použít houbičku nebo žínku. Jednou rukou miminko přidržujte za hlavičku a druhou rukou miminko oplachujte. Začínáme vždy s mytím obličeje a to pouze čistou vodou. Dále namočíme vlásky za pomocí jemného šamponu a dáváme přitom pozor, aby se miminku šampon nedostal do očí. Poté očistíme celé tělo teplou vodou s trochou mýdla. Nezapomeňte nadzdvihnout paže a omýt také podpaží. Umyjte také místa mezi záhyby, které se nejčastěji nachází na nožičkách, ručičkách, bříšku a v okolí krku. Jako poslední umyjte zadeček a poté pokud si miminko koupel užívá, tak si můžeme s miminkem chvilku ve vodě hrát. U novorozence hraní odložíme na pozdější dobu, protože miminka do věku 28 dní nemají pořádně vyvinutou termoregulaci a mohla by prochladnout.

Důkladné osušení

Osušku máme vždy připravenou vedle vaničky / vany a ke konci koupání miminko ihned zabalíme a důkladně jej vysušíme. Pokud je pokožka po koupání již suchá můžete namazat dětským mlékem nebo olejem a podpořit miminku pěkný pocit z koupání.

ESHOP: Osušky a žínky
ESHOP: Péče o vlásky

Související články