Jak se dostat po porodu zpět do formy?

Zeptali jsme se odborníků na otázky, které pokládají starostliví rodiče nejvíce. Jak se dostat po porodu zpět do formy? Odpovídá Jan Jirkal  fitness trenér a manažer fitness centra Hit Fit Flora

Každá „čerstvá maminka“ touží po porodu získat co nejrychleji zpět svou postavu a kondici. A to nejen kvůli kilogramům navíc, ale i proto, aby své tělo zpevnila, posílila a zabránila problémům spojeným s nesprávným držením těla.

Kdy začít cvičit po porodu?

Důležité je si říci, že neexistuje žádný přesný termín, kdy začít po porodu cvičit, nicméně už první den může maminka provádět cviky proti krevním sraženinám v dolních končetinách. Může propínat špičky, kroužit kotníky, krčit nohy v kolenou. Posilování svalů pánevního dna je ideální, aby došlo ke správnému zavinutí dělohy, ale až tak od 2. nebo 3. dne. Po císařském řezu je lepší individuální přístup a konzultace s lékařem nebo fyzioterapeutem. Namáhavější cvičení je vhodné přesunout až na dobu po šestinedělí.

Jaký pohyb či sport je po porodu vhodný?

Nemusím asi říkat, že každá žena i porod se liší. Ženy jsou mnohem vnímavější a dokážou samy dobře číst ve svých pocitech, co jejich tělo potřebuje. Za velmi důležité považuji dýchání. Správnou technikou bráničního dýchání ovlivňujeme polohu pánve, posilujme pánevní dno a hluboké svalstvo břišní. Postupně můžeme přidávat lehké posilovací a protahovací cviky s využitím váhy vlastního těla.  Chůze, jedna z nejpřirozenějších pohybových aktivit je také velmi prospěšná.  Na začátek bych volil nízkou intenzitu cvičení. Pozor na dynamické, prudké pohyby, které vám mohou uškodit. Vyhnout by se měly maminky i všem náročnějším fyzickým aktivitám, které mohou způsobit, že miminko bude odmítat mléko, protože se do něj uvolní kyselina mléčná, která při cvičení vzniká ve svalech.

Jak to udělat, aby šla těhotenská kila dolů a netrpěla maminka ani dítě?

Rozhodně nedoporučuji, snažit se hubnout v prvních měsících po porodu. Maminky by během kojení určitě neměly držet dietu, ale spíše se zaměřit na úpravu jídelníčku a zvýšení fyzické aktivity. Pozor, při výraznějším hubnutí se mohou uvolňovat toxické látky z tukové tkáně, které se přes mateřské mléko dostanou do dětského organismu což může vést až ke zdravotním problémům dětí.

Je lepší cvičit doma nebo začít chodit do fitness centra?

Já osobně doporučuji začít cvičit doma. Někdy může být dojíždění či docházka do fitness centra pro čerstvou maminku náročnější než domácí cvičení. Za velmi dobrou formu cvičení pro ženy po porodu považuji skupinová cvičení maminek s dětmi. Pokud ve vašem okolí tato cvičení nejsou, zkuste se domluvit s maminkami, které potkáváte ve svém okolí, na společné procházce s kočárky, při které si zacvičíte třeba v parku. Pokud si maminky samy na cvičení netroufají, je lepší svěřit se do rukou školeného lektora, který vám sestaví cvičební plán na míru. Zlatá střední cesta je kombinace posilovny pod vedením zkušeného trenéra, a poučeného cvičení doma.

Související články