Odborníci radí: Těhotenská masáž

Zeptali jsme se odborníků na otázky, které pokládají starostliví rodiče nejvíce. Jaké jsou relaxační techniky, které jsou určené pro těhotné ženy? Odpovídá Klára Cimburová lektorka Studia pro ženy, masérka

Každá žena prochází v době těhotenství změnami v pánevní oblasti, zejména pak v části beder a kyčlí, což vede ke změně centra těžiště. Na základě toho se mění postavení těla a vzniká tlak mezi obratli. To má za následek nejen nepříjemné pocity, ale často též bolesti v křížovo-bederní oblasti zad. Těhotenské masáže napomáhají k odstranění psychické nerovnováhy, stresu, zmírňují projevy křečových žil, snižují otoky a krevní tlak. Pravidelnou masáží můžeme odstranit bolesti, únavu a podpořit lymfatický systém. V žádném případě není vhodné nechat se v těhotenství masírovat běžným způsobem. Zvyšuje se tak riziko potratu nebo předčasného porodu.

Pro koho je masáž vhodná?

Těhotenská masáž se doporučuje všem maminkám, které nemají v průběhu těhotenství žádné komplikace. V případě obtíží je vždy lepší se poradit se svým lékařem, ale pro většinu nastávajících maminek je masáž v těhotenství zcela bezpečná.

Kdy masírovat nelze

Ačkoli názory na masáž v prvním trimestru se různí v našem studiu během prvního trimestru klientky nemasírujeme. V tomto období hrozí největší riziko spontánního potratu. Po této době je vajíčko již pevně zahnízděné a mizí též počáteční nevolnosti.

Mezi další rizikové faktory patří nachlazení, nevolnost, zánětlivé procesy, bolesti v podbřišku, kožní problémy, onkologické onemocnění nebo jakákoliv jiná akutní onemocnění. V případě, že maminka má diabetes (cukrovku), je na zvážení jejího ošetřující lékaře, zda se dá provést masáž alespoň částečná.

Jak masáž probíhá

Při masáži se používají oleje nejlépe lisované za studena. Klientka si může vybrat olej se speciálními esenciálními přísadami, vhodný právě pro těhotenskou masáž. Obecně platí, že bychom se měli vyvarovat bylin, které mají silnější účinek na prokrvení tkání nebo srdeční činnost. Masáž se provádí ve speciálním křesle, případně na lůžku a je zaměřena na oblast ramen, krční páteře, trapéz, lopatek, dolních zad, plosek nohou a rukou.

Jak už bylo řečeno, od té klasické se těhotenská masáž liší svojí intenzitou a vybranými hmaty, prováděnými zpravidla celou dlaní. Klientka se přitom cítí uvolněně, spokojeně a během celé doby může relaxovat nebo pospávat.

Související články