Sedmá dětská nemoc: Syndrom ruce, nohy, ústa

Syndrom ruce – nohy – ústa se někdy označuje také jako sedmá dětská nemoc. Jedná se o dětské virové onemocnění, u kterého je hlavním projevem kožní vyrážka. Postihuje především kojence a děti do 5 let věku, výjimečně i starší děti a dospělé.

Původcem sedmé nemoci jsou enteroviry  Coxsackie. Jedná o poměrně vysoce nakažlivé onemocnění, je velmi pravděpodobné, že infekcí onemocní i sourozenci nemocného dítěte.

Jak se nemoc projevuje?

Inkubační doba je 3-7 dní. Prvním příznakem bývá zvýšená teplota, bolest v krku, nechutenství, mohou se objevit i zduřelé lymfatické uzliny, průjem a nevolnost. Typická je právě bolest v krku, která trvá i několik dní a výsledkem je postupná tvorba malých puchýřků na sliznici dutiny ústní a jazyku – herpangína, které se poté mění ve velmi bolestivé vřídky – afty, kvůli nimž dítě odmítá jíst a pít, může přetrvávat 7-10 dní. Objevují se také zarudlá místa na dlaních a chodidlech a poté se z nich dělají malé puchýřky (pozor, neplést s neštovicemi)

Jak se nemoc přenáší?

Přenáší se pomocí slin, sekretů, tekutin z puchýřků anebo ze stolice. Přenos může být i prostřednictvím předmětů, které jsou kontaminovány.

Jak léčit sedmou nemoc?

Teplotu snižujte paracetamolem nebo ibuprofenem. Bolestivé afty v ústech a na jazyku potíráme antiseptickými přípravky s hojivým účinkem a případně podáváme i antihistaminika proti svědění kůže.

Onemocnění má většinou mírný průběh a k uzdravení dochází do 10 dní. Na na sedmou nemoc neexistuje očkování.

Související články