SERIÁL: Psychomotorický Vývoj Dítěte – 5. Měsíc

V tomto měsíci vývoje dítě zkoumá každou svou hračku tak, že s ní kroutí, třese, strká si ji do pusinky, přetáčí ji, dává si ji z jedné ruky do druhé nebo s ní bouchá o zem. Hračky v tomto období jsou pro miminko velmi oblíbené a převážně ty, které se dají kousat a cucat. Dítě je čím dál tím více akčnější a začíná se více hýbat a objevovat svět.

Vývoj smyslových schopností

Dítě si stále zdokonaluje své smysly a je vhodné tyto smysly podporovat a vyvíjet vhodnými hračkami, například barevnými knihami, chrastítky, kousátky, hračkami které vydávají zvuky.

V tomto měsíci se dítě také učí vydávat různé zvuky, chrochtat, kvičet, bručet, mlaskat, prskat, žvatlat si a také nahlas se smát. Občas dokonce dokáže napodobit některé hlásky nebo slabiky, které slyší a opakují je stále dokola. Proto je potřeba si s nimi povídat a rozvíjet je. Umí vnímat nálady (radost, smutek, vztekání) a reagovat na ně. Také velmi rádo vykřikuje radostí.

Zatímco v předchozích měsících jsme se u miminka mohli setkat se šilháním, nyní nastává období, kdy předměty začíná vnímat oběma očima současně. Ač se zrak dítěte do půl roku věku nevyrovná dospělému, každý týden se krůček po krůčku zdokonaluje. Do jeho zorného pole se dostávají i předměty vzdálené několik metrů a rozeznávají již odlišné odstíny barev, protože umí již lépe zaostřit.

  • zrak: pozoruje malé předměty a rádo si prohlíží vlastní ručičky, pokud zahlédne přípravu jídla, začíná být nedočkavé.
  • sluch: dítě pozná hlasy a zvuky, ze které strany pocházejí, zvládne také rozpoznat hlasy, které na něj mluví.
  • hmat: dítě zvládne spojit ruce k sobě, přendavat si hračku z jedné ruky do druhé, zvládne se natáhnout pro hračku, která jej zaujme, sevřít ji v ruce a pozorovat ji. Šikovnější děti udrží hrníček s nápojem a umí povolit sevření ručiček a věc upustit.

Motorické dovednosti miminka

Pohyby dítěte v 5. měsíci přestávají být trhané a nekoordinovatelné. Každý pohyb je již promyšlený a vede k poznávání okolí. Miminko si umí chytit svou nožičku a strká si ji do pusinky. Polohu na bříšku zvládá dokonale.

Snaha o přetočení se zad na bříško je stále intenzivnější a dítě to bere jako velkou zábavu. Na bříšku se dokáže natahovat oběma ručičkami, uchopit hračku a hrát si s ní. Většinou se opírá o natažené ručičky, občas je však upaží a zvedne nožičky do pozice “letadýlka”. Svaly zad a šíje jsou již natolik silné, že dítě vydrží v poloze na bříšku klidně i několik desítek minut. Některá miminka díky posíleným svalům se navíc dokáže otočit i zpět z bříška na záda.

  • na bříšku – zvládne ukázat tzv. letadélko, kdy dítě leží na bříšku, ručičky má rozpažené, hlavičku zvednutou a nožičkami kope. Dítě začíná také trénovat přetáčení se z bříška na záda, ti šikovnější už to zvládají skvěle.
  • na zádech– dítě se rádo přetáčí na bříško, opírá se o předloktí nebo o dlaně a rozhlíží se kolem.
  • přitahování– když se chytne maminky nebo kohokoliv blízkého za dva prstíky, dokáže se samo přitáhnout do sedu. Dítě ale neposazujeme dříve, než to zvládne samo z polohy na čtyřech. Nenabízíme ani příležitosti, např. naše prsty, předměty (kromě kontroly motorického vývoje u lékaře) k přitahování se do sedu, jedná se rovněž o tzv. pasivní sed, který není pro vývoj páteře zdravý. Lehátko a autosedačku používáme jen nezbytně nutnou

Vhodné hračky pro pětiměsíční dítě (Hračky od 5. měsíce)

 

Související články