SERIÁL: Psychomotorický vývoj dítěte – 6. měsíc

Vašemu miminku už bude půl roku Začíná být čím dál více zvídavější, pohyblivější, usmívá se, rozčiluje se. Miminko již nechce být na jednom místě, už mu nestačí, že jste běhala vy kolem něho. Teď chce být pohyblivé samo. Jen ležet na zádech? No ani náhodou. Každou chvilkou se bude chtít přetáčet ze zad na bříško, pak zase zpět, bude vyžadovat vaši pozornost, možná se bude snažit být částečně na kolínkách a bude se opírat o dlaně. Některé zdatnější se začínají pomalu plazit dopředu.

Kojenec také již slyší na své jméno, kňourá, pobrukuje si, žvatlá si něco, hodně slintá a mlaská a neustále něco dělá. Co nevidět se také objeví prví zoubek. Také v tomto období je vhodné začít již s příkrmy.

Šestý měsíc je zlomovým obdobím pro vývoj miminka. Během tohoto měsíce se dítě otáčí z polohy na zádech do polohy na boku a do dovršení 6. měsíce by mělo zvládnout dotočení z lehu na boku do lehu na bříšku. Celý úkon je velmi složitý, a proto k dokonalému nacvičení celého přetočení bude miminko potřebovat přibližně měsíc a půl.

Co by mělo miminko dokázat vleže na zádech?

Dítě dokáže zvednout nohy nad podložku a často si na nožičky sahá, zkoumá chodidla a prstíky, které se občas dostanou i do pusinky a plácá si po stehýnkách. Miminko sahá po hračce již celou ručičkou, respektive otevřenou dlaní. Pokud nabídnete hračku přímo ve střední rovině, tedy nad obličejem či hrudníkem, nebude se umět rozhodnout, jakou ručičkou má na hračku sáhnout.

Miminko vleže na bříšku

V poloze na bříšku dochází v tomto měsíci také k velkému pokroku. Miminko se dokáže opřít o obě, v loktech natažené ručičky, přičemž se opírá o otevřené dlaně. I v této poloze dokáže krátkodobě uvolnit jednu ručičku k úchopu hračky. Pokud na hračku dosáhne, lehne si do své již nacvičené polohy, kdy se opírá o loket a předloktí a zároveň si trošku nakročí protilehlou nožičkou a opře se o kolínko.

Vhodné hračky

Podpora vývoje miminka je také důležitá například pěnové puzzle, velké barevné kroužky, leporela, hračky do vody při koupání, pěnové kostky – to vše 6měsíční kojenec ocení a baví ho to.

Související články