SERIÁL: Psychomotorický vývoj dítěte – 2. měsíc

Miminko ve dvou měsících již zlehka koordinuje pohyby rukou a nohou a některá už i několik vteřin udrží hlavičku nad podložku. Můžete mu zkusit dát jakýkoli malý předmět a na chvíli by jej mělo udržet. Dítě si v tomto věku velmi rádo hraje se svými prstíky a sleduje celkově své ruce.

Při zvuku se miminko již snaží aktivně očima najít zdroj. Když je veselé, hýbe hodně ručičkami a nožičkami – jakoby kopalo. Je velmi zaujaté, když mu povídáte cokoli a vypadá to, jakoby chtělo také odpovědět.

Miminko ve dvou měsících miluje hudbu a různé zvuky. Umí rozlišit hlasy lidí i vůně. Můžete také pozorovat první úsměvy. A co spinkání? Maminky, bohužel, u nikoho nelze určit, jestli už bude spinkat celou noc. Záleží na mnoha faktorech, například i na kojení. Nezapomeňte také, že každé miminko je unikát!

Jak si s dvouměsíčním miminkem hrát:

Rozvíjejte jeho zrak:

Položte miminko na záda a dejte mu hlavičku na střed. Vezměte kontrastní hračku a pohybujte s ní nad dítětem. Dítě by se mělo o hračku zajímat a otáčet za ní hlavu a chtít se po ní i natahovat a samozřejmě ji bude fixovat zrakem. Všechny vaše pohyby by měly být pomalé a plynulé. Zpočátku dítě otáčí hlavu asi o 60°, později až o 180°. Hračky / předměty měňte.

Důležité pro zrak jsou samozřejmě i samostatné osoby a rozvoj socializace. Navštěvujte své známé a seznamujte miminko s ostatními.

Rozvíjejte jeho sluch:

Miminko se učí koordinovat zrak a sluch – tj. rádo zkoumá a obdivuje, když nějaký předmět vydává zvuk. Pozor na příliš hlučné a ostré zvuky! Dítě už může mít svou oblíbenou písničku nebo zvuk, na který bude reagovat veseleji než na zvuky jiné.

Rozvíjejte jeho hmat:

Dávejte miminku do ručiček různé předměty, které může snadno uchopit. Není třeba, aby předmět miminko dlouho udrželo, ale aby zkoušelo různé předměty a jejich uchopování u pouštění. Vhodná jsou na toto chrastítka, provázek, hadička, kus papíru a podobně. Střídejte pravou i levou ručičku.

Jak se starat o miminko?

Kromě výše uvedených aktivit, které vedou k jeho rozvoji, nezapomeňme na základní potřeby miminka – nechte jej spinkat, když potřebuje, udržujte jej v teple a suchu, v klidu a míru a vždy syté.

Hračky vhodné pro dvouměsíční dítě:

Nejideálnější jsou hrazdičky kam se dají zavěsit hračky a poskytují bezpečnou zábavu na hodně dlouho. Vhodné jsou také, jak jsme již výše zmínily i různé (bezpečné) věci z domácnosti pro nácvik uchopování.

My jsme si naprosto zamilovali tuto novou hrací deku od PLAYGRO ve tvaru tučňáčka,která je vyrobena z luxusního superměkkého plyše a je extra silná a tak ji můžete položit i na podlahu bez koberce. Obsahuje osm zábavných částí se kterými si lze hrát i samostatně a zrcátka pro hru na jukanou. Více informací a eshop ZDE

TIPY NA DALŠÍ HRAČKY:

Související články