INDUKCE – VYVOLÁNÍ PORODU – co vás čeká?

Během posledních týdnů těhotenství se vaše tělo a děťátko začínají chystat na porod. U prvorodiček dítě v týdnech před porodem obvykle „sestoupí“ do pánve. Děložní hrdlo se ukládá dopředu a postupně začíná měknout.

V období, které může trvat několik dnů či týdnů, můžete (ale nemusíte) cítit nepravidelné kontrakce, které pomáhají děložnímu hrdlu postupně se vyhlazovat (zkracovat) a někdy se i na několik centimetrů otevřít. V průběhu poslední části těhotenství dozrávají plíce dítěte a vytváří se ochranná tuková vrstva, takže začíná vypadat jako typický baculatý novorozenec.

Vědci v současnosti věří, že když je dítě připraveno na život mimo matčinu dělohu, jeho tělo uvolní malé množství látky, která dá matčiným hormonům signál, aby zahájily porod. Ve většině případů začne porod až ve chvíli, kdy je na to vaše tělo i dítě připraveno.

Zdravotní důvody indukce – vyvolání porodut

Porod může být indukován z řady závažných zdravotních důvodů. Indukce porodu vám může být doporučena, pokud je pro dítě další setrvání ve vašem těle více ohrožující než jeho narození. Podle Amerického kolegia porodníků a gynekologů (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) může být porod indukován v těchto případech:

  • praskla vám voda a porod nezačal
  • vaše těhotenství trvá více než 42 týdnů
  • máte těhotenskou hypertenzi (vysoký krevní tlak)
  • máte zdravotní komplikace, jako například diabetes, které by mohly mít vliv na děťátko
  • máte infekci uvnitř dělohy
  • vaše dítě roste příliš pomalu

Je důležité vědět, že „překročit termín“ znamená, že uplynulo víc než 2 týdny od termínu vašeho porodu.

Všechny porodnické společnosti definují délku normálního těhotenství 38–42 týdnů. Autoři významné porodnické učebnice Williams Obstetrics mají zásadu monitorovat ženy, u nichž délka těhotenství překročila 41 týdnů. Ale před ukončeným 42. týdnem těhotenství porod nevyvolávají, pokud k tomu neexistují další zdravotní důvody. Uvádí, že vyvolávat porod v ukončeném 41. (spíše než 42.) týdnu těhotenství by znamenalo, že každým rokem by asi dalších 500 000 žen podstoupilo zákroky, u kterých není jednoznačně prokázána jejich nezbytnost či neškodnost. Je také důležité vědět, že podezření, že miminko je velké nebo velmi velké, není zdravotním důvodem pro vyvolání porodu. Výzkumy ukázaly, že vyvolání porodu z důvodu makrosomie (velkého plodu) téměř zdvojnásobuje riziko císařského řezu, aniž by tím došlo k zlepšení výsledného zdravotního stavu dítěte. Kromě toho je velmi obtížné před porodem zjistit, jak velké dítě je. Ultrazvuk makrosomii spolehlivě předvídat nedokáže. Až 70 % žen, které se dozvědí, že jejich dítě je makrosomické (příliš velké), ve skutečnosti čeká miminko s normální váhou.

Indukce porodu jako výhoda

Vyvolání porodu je někdy považováno za výhodné pro lidi, kterých se porod týká. V nemocnicích může sloužit více sester během směn, kdy jsou plánovány indukce, lékaři mohou plánovat indukce na dny a hodiny, které jim nejvíc vyhovují, a nastávající rodiče si mohou naplánovat pracovní a rodinné záležitosti podle navrženého data vyvolání porodu. Elektivní vyvolání porodu ale není výhodné, když běžná zpoždění práce v porodnici odsunou zahájení indukce. Není výhodné, když indukce nefunguje a těhotná je poslána domů s tím, ať přijde jindy. A rozhodně není výhodné, pokud vede k císařskému řezu a novopečená matka se musí zotavovat ne z vaginálního porodu, ale z velké břišní operace, anebo v případě, že děťátko má problémy s dýcháním, je umístěno na novorozenecké jednotce intenzivní péče, a tak odděleno od matky. Předtím, než se rozhodnete pro vyvolání porodu z jiných než zdravotních důvodů, zvažte rizika indukce pro dítě i pro matku.

Jak je porod vyvoláván

Nejčastěji je porod vyvoláván v porodnici intravenózním (nitrožilním, tj. infúzí) podáním oxytocinu. Někdy jsou před indukcí použity látky podporující dozrávání hrdla, které mají za úkol děložní hrdlo změkčit a připravit jej na porod. Tyto léky byly testovány a schváleny americkou Správou pro potraviny a léky (Food and Drug Administration – FDA).

Někdy je k vyvolání porodu použit lék Misoprostol (nebo Cytotec). Tento lék byl FDA schválen k léčbě žaludečních vředů, ale nikoli k vyvolání porodu. FDA varuje, že použití Misoprostolu k vyvolání porodu může mít vzácné, ale závažné vedlejší účinky, včetně ruptury dělohy. Ruptura dělohy může mít za následek vážné krvácení a následně i odstranění dělohy (hysterektomie), nebo může zapříčinit smrt matky nebo dítěte. Tato rizika narůstají, prodělala-li žena v minulosti operaci na děloze, císařský řez nebo mnohokrát rodila.

Doporučení organizace Lamaze International

Lamaze International doporučuje, abyste nežádala o indukci ani k ní nedávala souhlas, pokud pro ni neexistuje skutečný zdravotní důvod. Velké, dokonce ani velmi velké dítě není zdravotním důvodem pro indukci. Umožnit svému tělu, aby zahájilo porod spontánně, je téměř vždy tím nejlepším způsobem, jak poznat, že vaše dítě je připravené se narodit. Spontánní začátek porodu také zvyšuje pravděpodobnost, že porod proběhne podle dalších zásad péče, které podle Lamaze podporují normální porod – obzvláště svobody pohybu a vyhnutí se rutinním intervencím. Přirozené kontrakce vyvolané oxytocinem vyprodukovaným vaším tělem vám lépe umožňují reagovat na kontrakce pohybem, změnou polohy a pobytem ve vaně či sprše. Zasahování do přirozených hormonů řídících porod nebo dokonce jejich nahrazení může mít důsledky, kterým ještě zcela nerozumíme. Porod, který proběhne bez nadbytečných zdravotních zákroků, s sebou nese menší riziko zdravotních komplikací u vás i u vašeho dítěte a vyšší pravděpodobnost, že si uchováte na svůj porod pozitivní celoživotní vzpomínky (zdoj a více info ZDE)

Lamaze International je mezinárodně působící organizace, která se stala lídrem v oblasti propagace přirozených porodů a respektující péče o ženu a dítě v těhotenství, u porodu a po něm. V ČR je bohužel Lamaze známe jen ve spojitosti s barevnými hračkami pro nejmenší děti. A to je škoda!

Související články