3 měsíční miminko – co vše již umí?

Miminko ve 3 měsících je odborně nazýváno kojencem. Děťátko se velmi rychle vyvíjí a je to období velmi důležité. Nabízíme zde přehled toho, co by již miminko mělo ve 3 měsících zvládat. Je ale možné, že toto vaše miminko již dávno umí anebo bude umět až ve 4 měsíci – všichni jsme individuální, nezapomínejme na to. Je to stejně jako s váhou a mírami dítěte – dejte na zdravý rozum.

Co už umí miminko, když leží na zádech?

Udrží tělíčko v jedné ose
Hlava, trup i nožičky jsou tedy v jedné přímce. Do tří měsíců si totiž můžete všimnout, že hlavičku má vždy nakloněnou k nějaké straně, ve třech měsících už by mělo ale udržet hlavu v jedné přímce. Je tedy vhodné děťátko k tomuto i motivovat a pomáhat mu, pokud mu to samo nejde. Vhodné je ho upoutávat vaším obličejem, mluvením či oblíbenou hračkou.

Zvedá nožičky
Miminko již zvedne nožičky do 90 stupňů – tedy umí je přitáhnout i k bříšku, ale také je umí ohnout v koleni a chodidla mít kolmo k podložce

Hraje si s ručičkama
Objevilo kouzlo ručiček a nejen že je neustále strká do pusy, ale i si s nimi rádo hraje. Také cokoli mu do rukou dáte, to bude nejen zkoumat, ale i ochutnávat. Rozvíjí si tedy hmat. Ručičky by měly být během dne otevřené volně, pokud tedy zrovna něco nedrží a nezkoumá. Po podání předmětu či vašeho prstu dítě předmět/prst pevne uchopí nejprve do dlaně a poté obejme prstíky. Podporovat ve zkoumání nožiček a ručiček můžete dítě například chrastícími ponožkami a náramky, které jsou na toto přímo dělané. Nabízí je značka Lamaze.

Co už umí miminko, když leží na bříšku?

Opírá se o předloktí a udrží hlavičku
Miminko již umí vydržet na bříšku delší dobu a opírá se o obě předloktí. Hlavička i krk jsou hezky protažené a již je udrží nahoře i delší dobu. Svlékněte vaše miminko a pozorujte jeho tělíčko a svaly, motivujte ho k ležení na bříšku a umístěte před něj zajímavé předměty. Pokud vidíte, že ještě zvedání hlavičky dělá vašemu dítěti problém, neunavujte ho příliš dlouho a dopřejte mu odpočinek a za chvíli zkuste znovu.

Jak jsme již psali v úvodu, pokud ještě vaše miminko neudrží hlavičku, pravděpodobně to zvládne za týden či dva. Není třeba se znepokojovat, každý jsme jiný. Pokud by hlavičku neudrželo ano ve 4 měsíci, je vhodné navštívit fyzioterapeuta kvůli správnému vývoji držení těla.

Hračky vhodné pro děti od 3 měsíců

Děťátko zaujmou barevné kontrastní hračky. Závěsné hračky, které může mít stále s sebou nejen doma ale i zavěšené na kočárku či autosedačce, první látkové knihy, vydávající zvuky a vhodné jsou i hračky, které v sobě mají zrcátko důležité pro rozvoj sebepoznávání. Při výběru hraček dbejte na kvalitu provedení a snadnou možnost čištění. Inspirovat vás může například náš eshop learningtoys.cz – jsme přímým dovozcem kvalitních a značkových hraček do ČR a SR a najdete u nás známé značky jako Lamaze, Playgro, Munchkin a další ZDE

Související články