5 nejčastějších dětských úrazů v „bezpečí domova“

Doma je doma. Když ale očekáváte děti nebo je již máte, je třeba myslet na vše! Děti jsou totiž velmi zvídavé a vidí zábavu a možnosti tam, kde my ne. Jaké nehody se tedy ve zdánlivém bezpečí domova mohou stát a na co si dát pozor?

Řezné rány

Kromě klasického zabezpečení skříněk a zásuvek s noži nezapomeňte ani na ostré rohy stolů, schodišť či skříněk. Taktéž jakékoli skleněné dekorace držte z dosahu či řádně zavřené. Na toto zabezpečení využijete ochrany rohů a bezpečnostní zábrany na skříňky.

Pády

Pády jsou jednou z nejčastějších příčin dětských úrazů. Samozřejmostí je tedy zabezpečení schodiště nahoře i dole. Co vás ale možná nenapadne je, že děti také rádi lezou na gauč či stolky anebo také skříňky. Je tedy dobré přemýšlet nad měkkým dopadem a nenechávat dítě samotné v místě, kde jsou tyto možnosti. Pozor dávejte také na balkon či otevřená okna. Na toto zabezpečení využijete bezpečnostní zábrany do pokojů i na schodiště, také se budou hodit zábrany na postel!

Pro dítě jsou nějaké pády důležité. Je důležité, aby dítě umělo padat, ale chceme předcházet vážným úrazům.

Popáleniny a opařeniny

Nejčastější opařeniny u dětí do pěti let jsou ty od horkých nápojů. Nedávejte nikdy horké nápoje na okraj stolů či kuchyňské linky. Pozor také na příliš horkou vodu při koupání. Popáleniny samozřejmě mohou způsobit i zásuvky a například otevřený oheň – krb. No a nezapomeňme na plotýnky – vždy vařte na těch zadních! Na toto zabezpečení využijete: zabezpečení zábranami v prostoru, zabezpečení zásuvek, teploměr pro měření teploty vody.

Udušení

Toto je asi nejvíce známé a proto si to zde zopakujeme: tašky, pytlíky a pytle a vše, co obsahuje malé části, byste  měli odstranit z dosahu dítěte.

Utonutí

Malé děti se dokáží utopit i v malém množství vody. Nenechávejte dítě nikdy o samotě ve vaně ani v malém brouzdališťátku!

 

Lindam – Ochrana rohů nalepovací 4ks – 199 Kč
Víceúčelová bezpečnostní zábrana – 179 Kč
Munchkin zábrana – 73 – 79 cm – 682 Kč
Lindam – zábrana s posuvnou šířkou – 1451 Kč
Lindam zábrana k posteli růžová – 1194 Kč
Lindam zábrana Sure Shut Orto – 1451 Kč

Související články