Noční pomočování – kdy řešit a jaké jsou příčiny?

Proč se dítě v noci počůrává, když jeho vrstevníci už dávno spí bez plenek? Důvodů je celá řada. Opožděný vývoj i genetické dispozice.

Mnoho rodičů se ptá, proč se jejich dítě stále počůrává. Důvodů je více a s pravou příčinou by měl poradit hlavně lékař. Pojďme si ale shrnout základní informace.

Co je noční pomočování?

Noční enuréza (noční pomočování) je častým problémem dětí na celém světě. Její vznik je spojen se sociálním a environmentálním stresem a genetickou zátěží. Mezi hlavní příčiny ale patří porucha regulace noční produkce moče a zvýšená aktivita či dráždivost močového měchýře společně s nerovnoměrným nebo opožděným dozráváním reflexů řídících funkci močových cest. U těchto dětí je nezbytné v první řadě správně určit povahu enurézy, protože léčebné postupy se u jednotlivých typů pomočování liší, tedy odlišit primární monosymptomatickou enurézu (nejsou jiné obtíže kromě nočního pomočování a pomočování trvá kontinuálně od narození)  od polysymptomatické (nonmonosymptomatické) enurézy – složitější formy poruchy dolních močových cest. U této složitější enurézy nacházíme kromě dominujícího příznaku nočního pomočování i denní obtíže (viz níže), infekce močových cest atd.Tzv. sekundární enuréza vzniká po delším než šestiměsíčním intervalu bez pomočení. Základní roli v léčbě hraje úprava močových reflexů a příjmu tekutin. Farmakoterapie je rezervována jen pro některé indikace. Nejčastěji používáme léky, které snižují noční produkci moče. Významnou roli v léčbě hrají také tzv enuretické alarmy. Zdroj: MUDr. Zdeněk Dítě, FEAPU, Urologická klinika VFN a 1.LF UK,TH klinika, Praha

Co můžou být příčiny počůrávání?

Opožděné dozrávání centrálního nervového systému – Mezi prvním a druhým rokem věku dále dozrává schopnost vnímat pocit naplnění močového měchýře a zlepšuje se kontrola reflexů močení. Řídící vliv mozku dozrává do třetího roku věku dítěte. U řady dětí se daří odhalit některé známky až opakovanými cílenými dotazy, neboť denní symptomatologie (urgence, časté močení, přerušované močení) mohou být v projevech výrazně potlačeny.

Chlopeň zadní močové trubice – Vrozená porucha u chlapců, dobře známá mezi urology, způsobená blanitou přepážkou v močové trubici v  oblasti prostaty, způsobující v nejtěžších případech již před porodem závažné městnání v močových cestách spojené s postižením ledvin nebo se může manifestovat v daleko mírnější podobě obtížemi s močením, často až v předškolním či raném školním věku. Mezi největší stesky postižených dětí  patří kromě pomočování časté nucení na močení, slabý močový proud a urgence.

Zúžená močová trubice u dívek – Obdobně jako u chlapců s chlopní způsobuje oslabení močového proudu, které může být provázeno druhotně podrážděným močovým měchýřem s urgencemi a úniky moče.

Stres – Dnes již je dostatečně prokázaný vliv stresu na vznik většinou tzv druhotného (sekundárního) pomočování. U malé části pacientů má enureza  jednoznačně psychopatologické pozadí (narození sourozence, rozvod rodičů, úmrtí v rodině, problémy ve škole atd.)

Jaká vyšetření odhalí, proč se dítě v noci počůrává

Pacienta s monosymptomatickou noční enurezou začínáme vyšetřovat  ve věku pěti let. Neinvazivní vyšetřovací metody jsou ve většině případů dostačující k posouzení  funkčního stavu  DMC. Současně provádíme i základní laboratorní vyšetření. Není tedy zapotřebí obávat se bolestivých zákroků.

Jak počůrávání léčit?

Dobrá zpráva pro rodiče, noční počůrávání je u vtěšiny dětí léčitelné. Nutné jen svěřit se do rukou odborníka. U většiny dětí je průběh enurezy benigní s tendencí ke spontánní úpravě, u malé části pacientů je však noční pomočování pouze jedním z projevů komplexnějšího onemocnění a zanedbání  platných diagnostických a léčebných postupů může vést k závažnějšímu postižení.

Režimová léčba, alarmy – Prvním krokem ve snaze dosáhnout zlepšení funkce močového měchýře dítěte s enurezou  jsou v naprosté většině případů režimová opatření. Doporučujeme močení v maximálně dvouhodinových intervalech, vklidu bez použití břišního lisu s pokud možno kompletní relaxací  pánevního dna a kompletním domočením.

Farmakoterapie – Desmopresin  je původní český lék, vyvinutý v r.1968 Zaoralem, používaný v léčbě enurezy úspěšně již téměř dvacet roků. Omezuje noční produkci moči ledvinami. Jedná se o základní lék (lék první volby) v léčbě nočního pomočování. Nejlepší  výsledky jsou dosahovány u dětí s primární, monosymptomatickou  enurezou.

Operační léčba – Operační léčba je vyhrazena pro případy těžšího a komplexního postižení močových cest, nejčastěji komplikované, na konzervativní léčbu nereagující dysfunkce, vrozené vývojové vady s obstrukcí močových cest (chlopně zadní uretry), často provázené známkami postižení horních močových cest.

Rehabilitační léčba – Relaxační cvičení pánevního dna mají bezpochyby pozitivní efekt na nácvik správného uvolňování pánevního dna. Nejčastější metodou je cvičení pomocí zpětné vazby (biofeedback). Nezbytnou podmínkou úspěšnosti této léčby je trpělivost a pozitivní motivace pacienta a současně i intelekt umožňující pochopení podstaty cvičení.Proto je použitelnost této rehabilitace většinou omezena na školní děti a dospělé pacienty.

Psychoterapie, behaviorální léčba – Patří do rukou zkušeného psychoterapeuta.Jejich úlohu vidíme zejména v analýze psychosociální situace, snížení pocitu viny a zvýšení sebeúcty pacienta.

Pomocníci při pomočování

Kromě výše zmíněného je třeba býti trpěliví a počítat s nehodami i nadále. Skvěle vám poslouží CHRÁNIČE MATRACE. Jde o speciální potah na matrace do dětské postýlky. Chrániče matrace jsou vyrobeny ze 100% bavlny a chrání matraci, ale hlavně vaše dítě před jakýmkoli vlhkem – promočení z pleny či rozlití nápoje. Dítěti je tedy zaručeno při spánku maximální pohodlí a komfort. KOUPIT JE MŮŽETE ZDE 

CHRÁNIČE MATRACÍ JSOU skvělým pomocníkem i při tréninku na spaní bez plínky. Neuspěchejte ale nic, každé dítě je jiné. Rozhodně nikdy dítě nekárejte!

Zajímá vás více informací? Najdete je ZDE

Související články