Jak děti naučit pít obyčejnou vodu? A tipy i pro nás, dospělé…

Známe to i my dospělí, někteří prostě obyčejnou vodu nevypijí. Většinou proto, že jim prostě nechutná a důvodem je pravděpodobně to, že jsme si zvykli na sladkou ochucenou chuť. To samé mají děti. Proto se nedoporučuje přidávat šťávu a dávat jiná sladká pití a začít s nimi až co nejpozději je možné a ideálně vůbec.

Voda je něco, co je pro nás důležité, to asi netřeba říkat! Prvním důležitým bodem, jak naučit pít vodu i naše děti je, jít jim příkladem. U jídla i během dne pijte vodu ze sklenice. Děti nasávají informace a rády se „opičí“. Že ani vy obyčejnou vodu nemusíte? Můžete si ji jednoduše ochutit, u dětí začínejte pozvolna, ať si na chuť čisté vody zvyknou.

Kojenci

Nebojte, že vaše dítě málo pije, pokud je teprve kojenec, dostává dostatek tekutin z vašeho mateřského mléka anebo z umělé výživy a není třeba další tekutiny doplňovat. A pokud ano, například v teplých měsících, tak jedině vodu v oblíbené láhvi, z které pije i mlíčko. V případě kojení je vaše prso všude a vždy k dispozici.

Batolata

Zde už je dítě i na nějaké pevnější stravě či už nekojíte a je třeba pitný režim hlídat. Batole by mělo přijmout alespoň 1 – 1, 5 litrů vody denně. Počítá se ale i ve stravě, například melou je hodně vodnatý. Polévka je také skvělá na doplnění tekutin. Jak budeme psát níže – nepodávejte žádná slazená pití – dítě si na chuť velmi snadno zvykne a poté bude obyčejnou vodu odmítat a pozor také na kažení zoubků kvůli cukru v těchto pitích obsažených.

DĚTSKÁ PITÍČKA NE!

Na výlet, do auta. Je to snadné sáhnout po hezké lahvičce nebo krabičce s pitím. Pozor ale, jsou plné cukru! Raději si kupte pěknou láhev, kterou můžete doplňovat stále dokola a měnit chutě. Naplnit ji můžete obyčejnou vodou nebo lehce dochutit šťávou – vybírejte ty bez přidaných cukrů – anebo si je dochuťte přirozenými cukry – ovocem!

TIPY JAK NA TO

  • Nepodávejte dítěte nic slazeného co nejdéle je možné!
    • Vy sami pijte hodně vody i před dětmi
    • Vodu můžete ochutit například kvalitním ovocným čajem! Bude vám chutnat i bez oslazení.
    • Vodu jednoduše ochuťte zeleninou či ovocem. Taková okurková nebo jahodová „limonádat“ je to nejlepší a nejzdravější

Láhve pro děti i dospělé

Speciální láhve s odšťavňovačem nabízí firma Munchkin a jsou u nás poměrně málo známé. Vyrábí se hlavně pro děti, ale ocení je i dospělí a dík designu se za ně nemusí stydět a klidně si je brát i do práce. Pár kousků ledu, máta a nakrájené ovoce dle chuti a osvěžující a zdravý drink je na světě. A budete-li mít i vy vlastní láhev a dítě také svou, je jasné, že se z toho stane oblíbená společná věc!

My jsme si oblíbili jahody, meloun, pomeranč (ten sladký), pár kapek citronu a máta. Ale vyzkoušet můžete i již zmíněnou zeleninu – okurka je skvělá. A že chcete vodu přeci jen ochutit? Použijte například přírodní sirupy, které se rozpustí i ve studené vodě – pozor, sladí velmi hodně a stačí jen pár kapek například datlového sirupu do takového drinku! Láhev stojí 280 Kč a najdete ji ve čtyřech barevných provedeních na eshopu learningtoys ZDE

 

Související články