Jak v zimě oblékat miminko?

A jak poznat, jestli mu není zima nebo moc teplo? A v kolik stupních, se ven chodit již nemá? Odpovědi na vaše otázky najdete níže.

Nožičky v teple

Miminko v kočárku nemá mnoho pohybu a tak je důležité dbát na teplé nožičky. Doporučujeme několik vrstev – teplé ponožky, bačkůrky/capáčky, fusak a nánožník. Pokud miminko nosíte a ne vozíte, miminku na nožičky navlékněte ještě teplé návleky.

Fusak / nánožník na kočárek

Již zmínění fusak, je důležitou části v zimních měsících. Při kvalitním fusaku a nánožníku pak dítě ještě oblékněte do body, punčocháčů, svetříku č mikiny + tepláčky nebo dupačky a bundu či kombinézu. Nezapomeňte na čepici a nákrčník kolem krku – NEZAKRÝVEJTE MIMINKU PUSU ani šálou – sražená pára by mohla způsobit omrzliny pusinky.

Mocná bavlna

Je důležité dbát na kvalitní a ideálně přírodní materiály. Oblečení z bavlny či bio bavlny je nejen šetrné k pokožce, ale i prodyšné. Vhodné jsou také funkční materiály odvádějící pot.

V jakém mrazu můžu s miminkem ven?

Možná to znáte. Naše babičky nás dávali v kočárku spát ven i v -10 °C. Lékaři ale nedoporučují chodit s malým miminkem ven, přesáhne-li teploměr -5 °C a taktéž pokus silně sněží nebo fouká vítr.

Kdy poprvé s novorozencem ven?

Každý říká něco jiného, ale my jsme názoru, že prvních 14 dní, pokud jsou venku zrovna mrazy, zůstaňte s miminkem doma. Doma větrejte. A když už ven vyrazíte, nebuďte tam déle než hodinu.

Zkouška teploty

Miminko vám neřekne, jestli je mu teplo nebo zima, možná tak zabrečí. Stačí ale sáhnout na zátylek – zadní část krku – miminka a budete vědět – pokud bude zátylek studený, miminku dejte ještě jednu vrstvu, pokud bude krček zpocený, jednu vrstvu sundejte, aby miminku nebylo teplo.

Související články