BŘEZEN – MĚSÍC KNIHY: Proč jsou knihy důležité pro děti již od prvních měsíců?

Proč jsou knihy důležité pro děti již od prvních měsíců? A že čtení knížek a vyprávění pohádek již miminkům a batolatům nemá smysl? Ale má! Více v našem článku.

Čtení knížek ať už s textem nebo jen obrázky, ale stejně tak leporela, je důležité a nenahraditelné. Je jednodušší pustit dítěti pohádku na mobilu či tabletu, ale ne lepší. Začít můžete už když je miminko v bříšku – v posledním trimestru již miminko pozná maminky hlas a reaguje na něj. Ined po narození na miminko hodně mluvte. Vyprávějte mu, co děláte, co budete dělat a čtěte knížky anebo klidně časopisy a zprávy co zajímají i vás. Nepodceňujte  sílu vašeho hlasu!

Čtením se upevňuje pouto mezi vámi a dítětem.

Také se dítě naučí soustředění a samozřejmě si rozšiřuje slovní zásobu. Čtení také rozvíjí fantazii a abstraktní myšlení. Chápe souvislosti, příběh, začátek i konec. Ve 2 letech už byste měli mít své oblíbené knížky, říkanky a písničky. Udělejte si ze čtení a prohlížení knížek rituál. Děti milují pravidelnost. Například večer před spinkáním s ním buďte alespoň půl hodiny, čtěte, vyprávějte, prohlížejte.

Tipy na první knížky pro miminko

Leporelo se zvířátky –  Leporelo obsahuje spoustu barevných obrázků zvířátek a černo-bílých vzorů na okraji leporela, které blahodárně působí v prvních měsících vývoje na rozvoj zraku. Použito bylo několik druhů nezávadných materiálů od saténu až po jemnou bavlnu. Tak se děťátko učí vnímat různé povrchy (rozvíjí se hmat). Z jedné strany jsou barevná zvířátka, z druhé strany zrcátka pro hru na jukanou. Praktickou součástí jsou také krátké provázky, kterými lze knížku upevnit k postýlce a nebo lze jimi knihu zavázat.

Playgro textilní knížka se zvířecími ocásky – První knížka pro nejmenší děti s obrázky oblíbených zvířátek. Obsahuje osm zvířátek a osm ocásků – každý ocásek je z jiného textilního materiálu a rozvíjí tak hmat a některé stránky šustí. Pestré a veselé barvy rozvíjejí zrak. Obsahuje také klip na zavěšení na kočárek, autosedačku nebo postýlku. Pro děti od 3 měsíců. KOUPÍTE ZDE

Kousací knížka Oslík se zvukem je vyrobena z různě strukturovaných a barevných materiálů, které stimulují zrak, hmat a rozvíjí motoriku. Po zmáčknutí oslíkova čumáčku uslyšíte zvuk běžících kopýtek a líbivou melodii. Součástí hračky jsou kousátka ve tvaru tlapiček, které uleví bolavým dásním při prořezávání prvních zoubků. Hračky Playgro jsou navrhovány odborníky na dětský rozvoj tak, aby byly přínosem v každé etapě jeho vývoje (od 3 měsíců)

 

Více dětských knížek najdete ZDE

 

Související články