Cvičení po porodu – kdy a jak začít?

Během těhotenství dochází k řadě změn fyziologických funkcí. Pokud budeme mluvit o pohybovém systému, jedná se o změny dýchání (převládá spíše horní typ dýchání do hrudníku), zvyšuje se také laxicita (uvolněnost) vaziva, což má za následek rozvolnění vazů zejména v oblasti pánve, kostrče a stydké kosti. Dále vzniká diastáza (rozestoupení) břišních svalů, která narušuje funkci hlubokého stabilizačního systému a může těhotným ženám způsobit bolesti páteře nebo kyčelních kloubů. Je proto vhodné procvičovat brániční dýchání, relaxaci i aktivaci svalů pánevního dna a břišních svalů již v těhotenství.

Každá žena se chce po porodu dostat co nejdříve do formy, avšak neuspěchejte to. Vaše tělo potřebuje čas, aby se navrátilo do původní formy. V tomto článku proto nečekejte žádná kardio cvičení pro spalování tuků. Z pohledu fyzioterapeuta jde hlavně o to, aby byl stabilizován střed těla, a od toho je možné se odrazit k dalším, dynamičtějším cvikům.

ŠESTINEDĚLÍ

Přirozený porod

  • Po přirozeném porodu je možné začít cvičit již druhý den.

  • První den cvičení se zaměřujeme na dechovou gymnastiku a brániční dýchání, cévní gymnastiku jako prevenci trombembolické nemoci a aktivaci pánevního dna.

  • Další dny pokračujeme v předchozím cvičení s větší intenzitou a lehce posilujeme hluboký stabilizační systém (bránice, hluboké břišní a zádové svaly a svaly pánevního dna). S opakováním a zvyšující se intenzitou cvičení dochází k úpravě držení těla.

Císařský řez

  • Po císařském řezu je cílem co nejrychlejší obnova kondice pacientky a prevence sekundárních změn.

  • První den po operaci by mělo cvičení trvat alespoň 15 minut. Provádíme dynamickou dechovou gymnastiku se souhybem horních končetin (např. na zádech, s nádechem vzpažit, s výdechem připažit). Nacvičujeme otáčení na lůžku a vstávání do stoje.

  • Druhý den provádíme cviky pro aktivaci svalů pánevního dna, cviky na zlepšení prokrvení v oblasti pánve a pohyby kyčelních kloubů většího rozsahu.

  • Třetí den po operaci opakujeme cvičení a polohujeme pacientku na břiše pro protažení břišních svalů a jizvy.

  • Po vytažení stehů přidáváme péči o jizvu; provádí se její hloubková masáž jako prevence vzniku srůstů v břišní dutině.
    Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/cviceni-po-porodu

Zdroj a více informací najdete zde: www.fyzioklinika.cz

Na YOUTUBE najdete také spoustu cvičení, které vám pomůže. Nenuťte se do ničeho. Vše má svůj čas. PŘEJEM POHODOVÝ POROD A ŠESTINEDĚLÍ ♥

 

Související články