Děti a sluníčko – jak moc jsou UV paprsky škodlivé a jak se chránit?

Léto je v plném proudu. Není radno podceňovat sluneční paprsky – a pozor, ani ve stínu! Dětská pokožka je velmi citlivá a citlivost na sluníčko se snižuje až s věkem. Děti do 1 roku by na sluníčko neměly vůbec. Proč? Dětská kůže je totiž mnohem tenčí a netvoří se v ní tolik pigmentu – melaninu – a nedokáže se sama přirozeně chránit před ultrafialovým zářením.

Jak tedy chránit dítě?

  • Do 2 let nevystavujte dítě přímému slunečnímu záření, právě proto, jak jsme již psali, že kůže ještě nemá přirozenou obranyschopnost.

  • Nechoďte na přímé sluníčko v období od 11 do 14 hodin.
  • Používejte kvalitní ochranné krémy na opalování s faktorem 50+ u moře a u nás minimálně 30+. Pozor! Dítě namažte krémem již před tím, než k vodě vyrazíte!
  • Chraňte děti i oblečením – nezapomeňte na pokrývku hlavy, něco přes ramena a pozor na nárty i lýtka.
  • Munchkin láhev s odšťavňovačem

    Dbejte na dostatečný přísun tekutin! Nebojte se použít i něčím dochucenou vodu, aby děti na pití měli chuť! Pár kapek sladké šťávy ještě nikoho nezabila. Anebo pro vyznavače zdravého pití zkuste speciální lahve, kam lze dát i ovoce a získat tak ochucenou vodu. Takovou lahev nabízí třeba i značka Munchkin

  • Pokud nemáte stín po ruce, vytvořte si jej. V nabídce je mnoho „slunečních stanů“ anebo můžete využít i zábavné hrací / pop up stany pro děti s jejich oblíbenými motivy (novinky i akční ceny stanů najdete ZDE)
  • Sluneční brýle – ano či ne? Dětské sluneční brýle jsou doporučovány v našich podmínkách až od 3 let. Je vhodné nechat dětské oko zvykat na světlo a předejít tak možné světloplachosti v dospělosti. Ne vždy to ale jde a proto prosím zakupujte kvalitní dětské brýle, protože pouze tmavá skla bez ochrany, roztáhnou zorničku, dítě sice lépe vidí, ale do oka pronikají nebezpečné záření. Vyhledávejte tedy kvalitní a investujte. Vyplatí se.
  • Pozor na auto! O teplotách v autě už jste jistě slyšely. Je to nebezpečné i nepříjemné. Nepřehánějte to ale ani s klimatizací, protože hrozí nastydnutí. Důležité jsou tedy kvalitní sluneční clony, které zabrání pronikání slunečních paprsků a jsou i takové, které upozorní na moc vysokou teplotu v autě a tehdy lze zapnout klimatizaci – POZOR – klimatizaci nikdy ne na nižší teplotu než mínus pět stupňů oproti teplotě venkovní!

Související články