Dětské hrnečky – proč nechat pít dítě spíše z hrnečku než z láhve?

Mgr. Martina Kolmanová je klinická logopedka s celostním přístupem a autorkou projektu Logopedie s úsměvem. www.logopediesusmevem.cz. A proč je tedy důležité nechat pít dítě z hrnečku a jak to souvisí s logopedií? Dostali jsme tyto informace přímo od odbornice již zmíněné:

„Protože pití z hrnečku, stejně jako příjem tuhé stravy, procvičuje všechny části mluvidel a připravuje je na správnou výslovnost téměř všech hlásek. Pitím z hrnečku tak můžete dítě podpořit ve vývoji výslovnosti. Pokud chcete vědět jak, vezměte si do ruky hrnek s vodou a čtěte dále. Přitom se občas napijte a zkoušejte si to, o čem tady píši.“

RTY – Pokud jsou mluvidla nastavena ve správné poloze, při pití z hrnku aktivně pracují rty, které se přimknou k okraji hrnku (jako u hlásek P, B, M).

JAZYK A TVÁŘE – Abychom mohli tekutinu nalít do úst a ona tam zůstala, jazyk se musí dost snažit, aby tekutinu podržel. Jazyk se posune mírně vpřed za dolní řezáky a je aktivní – v napětí. Následně se hrot jazyka mírně přitlačí za dolní řezáky (jako když vyslovujeme C, S nebo Z). Hřbet jazyka se přizvedne a boky jazyka se protlačí mírně do stran. V mírném napětí jsou i tváře, lehce přimknuté k zubům (jako u hlásek F, V, Š, Ž, S, Z).

ČELIST – Aby se vám voda nevylila ven z pusy, musí se zapojit také čelisti. Zuby se přivírají k sobě (jako při Č, Š, Ž nebo Ř) a spolu s nimi také rty (jako u P, B, M a také částečně u F a V). Oba mechanismy vytvořit takzvaný zámek.

S právě vytvořeným zámkem pomocí rtů a čelistí (zubů), můžeme začít polykat. Schválně, zkuste si polknout s otevřenými rty. Jde to? Jde, ale hodně ztuha. A teď to zkuste s otevřenými rty i zuby. To už prostě nedáte. CELÝ ROZHOVOR S LOGOPEDKOU Mgr. Kolmanovou najdete ZDE)

VHODNÉ HRNEČKY PRO SPRÁVNÝ VÝVOJ ŘEČI

Pokud tedy nezvolíte klasickou verzi hrnečku, který již jistě máte doma. Na trénování můžou sloužit například tyto hrnečky, které se na rozdíl od keramického nerozbijí:

Munchkin – Juniorský hrneček WildLove 360°s oušky spojuje pohodlné a bezpečné pití nápojů s ochranou přírody. 360 ° okraj umožňuje pít z jakékoli strany hrnečku. Jednoduše nakloníte a dítě může pít. Nabídku všech 360 hrnečků s různými motivy najdete ZDE

Vychytávkou je například i Munchkin hrneček s infuzérem. Díky vestavěnému odšťavňovači vylepšíte čistou vodu chutí čerstvého ovoce.

 

ANEBO PŘEJDĚTE ROVNOU NA NÁKUP – HRNEČKY I ZA AKČNÍ CENY:

Související články