Jak poznat, je-li dítě nachlazené nebo má chřipku nebo angínu?

Podzim a zima jsou obdobím, kdy jsou (nejen) děti často nemocné. Důležité je nepanikařit a správně určit, zdali jde o onemocnění virového nebo bakteriálního původu. Jak je od sebe rozpoznat?

Nachlazení

Mezi nejčastější dětská onemocnění patří nachlazení způsobená viry, která zejména na podzim a v zimě postihují děti i dospělé. Děti jsou k nachlazení náchylnější, protože ještě nemají dostatečně vyvinutou imunitu a v dětském kolektivu se viry velmi rychle šíří formou kapének. Jde o záněty horních cest dýchacích, které poznáme podle kýchání, zpočátku vodnaté a později hustější rýmy nebo bolesti v krku či kašle. Občas se k těmto symptomům přidává bolest svalů, hlavy, únava, zvýšená teplota, někdy ale i horečka (u kojenců málokdy přesáhne 38,5 °C) či bolest uší. Často u dětí pozorujeme ztrátu chuti k jídlu i pití a mohou se objevit nateklé uzliny na krku.

Chřipka

Chřipková sezóna se v pravidelných intervalech objevuje v průběhu zimního období. Oproti nachlazení poznáme chřipku bezpečně díky jejímu prudkému nástupu. Z plného zdraví se náhle objeví veliká únava, zimnice či třesavka a horečka, která bývá u chřipky vysoká, mezi 39 až 40 °C. Horečka může trvat tři až pět dnů. Mohou se objevit i zažívací a střevní potíže. Děti si často stěžují na bolest tělíčka, obvyklá je bolest svalů, kloubů, kostí či hlavy. Může se vyskytnout i přecitlivělost pokožky. Postupně se může přidat bolest v krku a častý bývá suchý, dráždivý kašel. Ten je vhodné tlumit, protože dítě hodně vysiluje a může vyvolávat i zvracení. Později se přidává tvorba hlenu a přechod v kašel vlhký, může se občas přidat i rýma, ale nebývá u chřipky pravidlem. Onemocnění trvá obvykle 2–7 dní a spontánně končí.

Angína

Angína je zánětlivé onemocnění krčních mandlí, nejčastěji bakteriálního původu. Podobně jako chřipka většinou propuká náhle. Nejdříve se také objevuje vysoká horečka a někdy zimnice, tu ale brzy následuje velmi nepříjemná bolest při polykání. Děti jsou velmi unavené, zchvácené a bolí je často celé tělíčko. U hodně malých dětí se může přidat i zvracení. Lymfatické uzliny po obou stranách krku jsou zduřené a na mandlích se brzy objevuje bílý povlak nebo i bílé čepy, stejně zbarvený povlak se objevuje na jazyku. I při angíně se může objevit kašel, chrapot, bolest hlavy a nechutenství, někdy i bolest břicha.

zdroj a  více informací na VITALWEB.CZ

Související články