Moje dítě odmítá jíst ovoce a zeleninu

Na tom, že by v dětském jídelníčku neměla chybět zelenina ani ovoce se shodnou snad všichni. Od odborníků až po laickou veřejnost. Co ale dělat, když ho zrovna moje dítě odmítá? Jak na první příkrmy a ochutnávání? A jak dítěti jídlo zpestřit a udělat z něj zábavu?

Respektujte dětské chutě

Nejmenší děti se s novými chutěmi teprve seznamují. Bude tedy stačit, když pro začátek alespoň ochutnají. Obvykle se začíná s mrkví, která bývá pro svou sladkou chuť nejoblíbenější. Výraznou a sladkou chuť má také dýně. Na chuť ovoce si děti zvykají mnohem rychleji. Pozor ale na alergické reakce. Začněte s jablkem, pak vyzkoušejte hrušku, ostatní ovoce zařazujte do jídelníčku postupně. Pokud vaše děťátko ovoce nebo zeleninu odmítá, nenuťte ho, chuťové pohárky se teprve vyvíjejí a k nechtěnému ovoci či zelenině se můžete po čase zase vrátit.

Výbornou pomůckou pro batolata, která ještě nemají zoubky, nebo kterým teprve rostou jsou takzvaná krmítka. Slouží k bezpečnému podávání čerstvého ovoce a zeleniny a eliminuje riziko zadušení dítěte kousky nedůkladně rozkousané potravy.

Na českém trhu najdete například Krmící síťku od Munchkin (112 Kč). Kroužek se strukturovaným povrchem se snadno drží i tou nejmenší ručičkou. Díky šikovnému uzavíracímu systému potraviny bezpečně uzavřete, takže nemohou vypadnout. ESHOP. Druhou variantou je Silikonové krmítko Pulp od Boon (149 Kč) Funguje na stejném principu, jako výše zmíněné a níže najdete i video. Silikonové krmítko slouží k bezpečnému podávání nejen čerstvého ovoce, ale také měkké zeleniny nebo měkčích sýrů. Je vhodné zejména při přechodu z tekuté stravy na pevnou. ESHOP

 

Zábava při každém soustu

U předškoláků je to již trochu jiné. Děti mají vlastní názor, který se kolikrát snaží urputně prosazovat. Zapojte děti do vaření. Co takhle jim ukázat, že s ovocem a zeleninou nemusí být nuda? Nakrájejte zeleninu na legrační tvary a sestavte z ní obrázky sluníčka, panáčka či domečku. Nebo pomocí tvořítka vykrájejte tvary zvířátek. Takový medvídek nebo kočička chutná úplně jinak než „obyčejné“ jablko a to děti určitě ocení.  

Hravé svačinky pro děti. Vypadají jako zvířátka! - Proženy

DŮLEŽITÉ: Schovejte všechny sladkosti

Zapomeňte na sladké tyčinky, sušenky a bonbony. Dětem sice na chvíli dodají energii, ale nejsou výživné a na řadu by měly přijít teprve ve chvíli, kdy dítě sní pestrou stravu. Až za vámi váš potomek přijde, že je hladový, nabídněte mu raději kousek ovoce nebo zeleniny. Dobré je i sušené ovoce, třeba doma společně usušené křížaly.

Úvodní foto Kyle Nieber on Unsplash

Související články