Jak zajistit správný psychomotorický vývoj dítěte? A kdy se vydat ke specialistovi?

Zeptali jsme se odborníků na otázky, které pokládají starostliví rodiče nejvíce. Jak zajistit správný psychomotorický vývoj dítěte? Odpovídá fyzioterapeutka Mgr. Marie Červenková z rehabilitační ambulance Zenklova v Praze 8. 

Všichni si přejeme, aby naše miminko bylo zdravé a vyvíjelo se co nejlépe. Přesto se někdy stane, že psychomotorický vývoj neprobíhá správně. Pohyb dítěte je projevem správné funkce nervového systému, a proto je velmi důležité včas rozpoznat odchylky. Rodičům radím tuto skutečnost nepodceňovat a včas navštívit odborníka. Svalová funkčnost se dá totiž nejlépe ovlivnit v prvních měsících života. Čím dříve rodiče s  miminkem přijdou, tím lépe se napraví případný atypický vývoj.

Kdy se tedy  vydat ke specialistovi?

Obecné doporučení je mezi 4. a 6. týdnem věku dítěte. V této době totiž ještě nedošlo k fixaci nevhodných a špatných pohybových návyků. Rodiče jsou ale bohužel často posílány na rehabilitaci až v případě, kdy jsou u dětí odchylky od ideálního pohybového vývoje viditelné.

Jak probíhá vyšetření miminka?

Během návštěvy nejmenších pacientů se jako terapeut nejdříve informuji o průběhu těhotenství a porodu. Dále sleduji spontánní hybnost, motoriku, úchopy horních a dolních končetin. Zjišťuji co miminko umí. Jak je spokojené na zádech nebo bříšku. Můžeme se setkat s  problémem  predilekčního držení hlavy, kdy miminko preferuje otáčení hlavičky jen jedním směrem, asymetrie pohybového aparátu nebo nestabilní polohy na bříšku.

Jak probíhá fyzioterapie u malých dětí?

Důležité je aktivovat vrozené pohybové programy a stimulovat je i v domácích podmínkách.  Rodiče učím jak cvičení správně provádět a vysvětluji všechny souvislosti. Velmi nápomocné jsou k tomu vhodné hračky, které ráda používám i v ordinaci. Důležité je, aby mělo dítě dostatek podnětů.

Pro úplně nejmenší děti doporučuji hrací deky s hrazdičkou, kde dítě leží na pevné stabilní podložce na zemi a může pozorovat závěsné hračky které ho povzbuzují k pohybu. Procvičuje si úchop a koordinaci očí-rukou-úst. Správným umístěním hračky také podporujte aktivní otáčení hlavičky právě tím směrem kam je potřeba. Jakmile se začne dítě obracet ze zad na bříško hrazdičku jednoduše odmontujete. Součástí hracích dek bývá i polštářek, který je oporou děťátku při hraní si v leže na bříšku. Přesto že tato poloha není u dětí příliš oblíbená je velmi důležitá. Miminka si posilují a zpevňují zádové a šíjové svaly a trénují oporu o horní končetiny. Je dobré s ní začít již v prvních týdnech po narození. Tuto polohu můžeme dětem zpříjemňovat třeba tím, že použijeme chrastítka nebo jiné zajímavé hračky které může pozorovat.

Kolem 4. měsíce  si dítě sahá po svých nožičkách, procvičuje koordinaci očí-rukou-nohou-úst, někdy zvedá hlavu z podložky, aby lépe dosáhlo na nohy a možnou motivací mohou být chrastící ponožky a náramky s pestrobarevnými zvířátky, které každé úsilí odmění veselým zachrastěním.

Pro děti v druhé polovině prvního roku života je největším úkolem plazení a lezení. Tady je vhodné zaměřit se na hračky, které motivují ke vzporu na rukou a kolenou.  Válce, koule a senzomotorické míčky. A vývoj neuspěchat. Fáze lezení je totiž jednou z nejdůležitějších i proto, že je přípravou pro pozdější správné držení těla.

Související články