Porod koncem pánevním

Přibližně 3–5 % těhotných žen v termínu (37. až 40. týden těhotenství) rodí dítě koncem pánevním. Porod koncem pánevním znamená, že dítě se narodí zadní části ne hlavičkou vpřed.

Většina dětí v pozici koncem pánevním dolů se rodí císařským řezem, protože je vnímán jako bezpečnější než vaginální porod. U dvojčat je velmi běžné, že jedno nebo obě děti jsou v opačné pozici než klasicky. Dvojčata většinou nemají šanci se otočit, protože se rodí předčasně. Pokud jsou obě děti v poloze koncem pánevním a matka rodí předčasně, může být nejlepší volbou císařský řez.

Přibližně 30–40 % dvojčetných těhotenství má za následek, že pouze jedno dítě je ve správné pozici. Pokud tomu tak je, mohou se děti narodit vaginálně bez komplikací. Po porodu prvního dítěte, které není v poloze koncem pánve, se může dítě, které je v poloze koncem pánve, otočit, pokud k tomu nedojde, může být proveden jiný postup nazývaný extrakce závěru. Extrakce závěru je postup, při kterém porodník popadne nohy druhého dvojčete a vtáhne ho do porodního kanálu. Je-li však druhé dvojče větší než první, mohou vzniknout komplikace a měl by být proveden císařský řez. Občas může být první dvojče (dvojče nejblíže k porodnímu kanálu) v poloze koncem pánve dolů, zatímco druhé dvojče je v hlavové poloze (vertikální). V takovém případě jsou rizika komplikací vyšší než obvykle. Zejména závažná komplikace je známá jako zamčená dvojčata. To je, když obě děti během porodu blokují své brady. Pokud k tomu dojde, měl by být ihned proveden císařský řez. (zdroj wiki)

Související články