Proč děti zaujmou nejprve oči a jak vidí novorozenec?

Existuje rozšířené přesvědčení, že novorozenec po narození nevidí nic a teprve po nějaké době si může všimnout obličeje a předmětů. Na toto přesvědčení má zřejmě vliv nedostatečná reakce novorozence na takové podněty jako hračky, nebo tváře rodičů. Nicméně není pravda, že novorozenci nevidí nic, ale jejich zrak je nejméně vyvinutý smysl.

Kvůli temnotě, která převládá v břichu matky, není vidění v prenatálním období možné plně rozvíjet. To však neznamená, že je zrak zcela nevyvinutý. Bezprostředně po narození mohou novorozenci vidět objekty ve vzdálenosti 20-30 cm, tedy do vzdálenosti, která je odděluje od tváře matky, zatímco je krmí.

Příroda úmyslně dala novorozencům možnost vidět na tak malou vzdálenost, aby získané podněty nebyly příliš intenzivní.

VÍCE O ZRAKU NOVOROZENCŮ  a jak jeho zrak podporovat NAJDETE ZDE

 

Proč děti milují hračky LAMAZE?

Právě proto, co jste se dočetli výše. Hračky Lamaze mají na spodní straně černobílé zpracování látky a navíc mají výrazné velké oči. K vrozeným vzorcům chování miminek patří snaha vnímat své okolí. A děti nejraději a nejčastěji právě pozorují obličeje a zvláště oči. Při testech bylo prokázáno, že když miminko dostalo hračku Lamaze, dokázalo na hračku koukat i 30 minut jako zhypnotizované. Hračky Lamaze od výhradního distributora můžete koupit u nás na www.learningtoys.cz nebo na www.lamaze.cz

 

Související články