Proč pro děti důležitá hudba? A co hudba v těhotenství?

Hudba děti rozvíjí. To asi není novinka. Jak to ale přesně funguje? A co poslouchání hudby v těhotenství? Hudba aktivuje schopnost učit se jazykům a bylo prokázáno, že toto učení může začít již v mateřském lůně. Hudba u dětí aktivuje nervové dráhy a povzbuzuje fyzické i mentální dovednosti!

Těhotenství

Mluvíte ke svému děťátku v bříšku? Máme pro vás špatnou zprávu, děťátko vás neslyší a potvrdila to studia španělského Marquesova institutu. Dítě v bříšku slyší pouze intravaginální zvuky, tedy ty vysílané přímo „spodem“, kam asi nemluvíme. Ale pozor, lze využít sluchátka umístěné na bříško a dát je opravdu nahlas. Bylo dokázáno, že na hudbu danou dostatečně nahlas dítě reaguje – pozor ale, děti dle výzkumu reagují nejlépe na hudbu klasickou a melodickou. Dítě slyší od cca 16 týdne, kdy je plod velký zhruba 11 cm. Že plod slyší a vnímá zvukové vlny je potvrzeno pohyby plodu.

Hudba od narození

Děťátko v prvních měsících života nevidí ostře a barevně. O zraku dětí jsme již psali ZDE. Takže zvuky jsou pro děti důležité. Mají velmi citlivý sluch, pozor na hlasité a nenadále zvuky, určitě jste už zažili, kdy něco spadlo a dítě se hodně leklo – snažte se tomu vyvarovat.

Co mají miminka nejraději?

Dle různých průzkumů vede jednoznačně Johann Sebastian Bach a poté The Beatles. Tedy rytmickou hudbu, zkuste to také!

Oblíbená písnička

Je dokázáno, že děti mohou mít svou oblíbenou písničku již v prvních měsících života a tu si s sebou nesou i do dalších let. Puštění takové hudby je vždy zarazí a změní výraz a spokojeně poslouchají a později i s radostí tancují.

Zpívejte a hrajte si

Když už je dítě větší, věnujte se zpívání. Že zpívat neumíte? To nevadí, jde o společnou aktivitu a dítěti se to bude moc líbit. Hrajte na cokoli, co doma najdete – hrnce a vařečka jsou skvělé bubny. Kupte si píšťalku a jiné věci, děti to prostě milují a rozvíjí je to!

Hudební hračky

Na trhu je spousta hudebních hraček. Vybrali jsme pro vás naše favority. Celou sekci značkových kvalitních hudebních hraček najdete na eshopu distributora ZDE: https://learningtoys.cz/360-zvukove-a-hudebni-hracky

Hudební slon jumbo od Toomies – jedna hračka obsahující pět hudebních nástrojů

 a zároveň slouží i jako skládačka. Jednotlivé díly slona jsou funkční malé hudební nástroje: Xylofon, trumpeta, harmonika, chrastítka a bubínek. 

Playgro první xylofon pro vaše děťátko – Oblíbený hudební 

nástroj zlepšuje dětskou motoriku, zároveň rozvíjí hudební sluch a smysl pro rytmus. Playgro xylofon je vyroben z kvalitního a pevného materiálu. Děti potěší veselé barevné provedení. Díky xylofonu může zažívat spoustu zábavy při objevování nových melodií a rytmů. Duhový xylofon je ideální nástroj pro hudební výchovu.

Související články