Prořezávání zoubků – jak poznám, že začínají růst první zoubky a jak ulevit od bolesti?

Kdy vyrostou první zoubky, kdy budou všechny a jak ulevit od bolesti? Na to se podíváme v tomto článku.

Není neobvyklé, že první zoubek se objeví už ve třech měsících dítěte, nejčastěji to je však okolo měsíce šestého. Není se čeho bát, pokud se zoubky neobjeví ani v 11 měsíci. Pokud je to ale déle než 11 měsíců, poraďte se s vaším dětským lékařem. Obecně platí, že dříve mají zoubky holčičky než chlapečci. 

Z čeho je tvořen mléčný chrup? Najdete zde 8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček, tedy celkem 20 mléčných zubů. V roce mají děti průměrně prořezaných již 8 zoubků a do 2,5 let už mají všechny mléčné zoubky venku.

U malého miminka je těžké poznat, kdy ho trápí například bříško a kdy bolavá dáseň při prořezávání zoubků. Tady je pár příznaků, dle které by vám mohli pomoci poznat, že jde právě o zoubky:

  • mírně zvýšená teplota (ne více než 39°C)
  • časté „žužlávání“ ručiček či jiných předmětů
  • větší apetit – častější kojení
  • nebo naopak menší chuť k jídlu, pokud už nekojíte
  • časté noční buzení a pláč
  • pláš a dožadování se většího kontaktu s maminkou
  • červené tvářičky
  • oteklé, červené dásně
  • nadměrné slintání

Jak dítku ulevit?

Pokud opravdu hodně sliní, nezapomeňte zvýšit přísun tekutin. Taktéž u slinění doporučujeme používat bryndáček a dítko otírat, či namazat krémem, aby se kůže, vlivem nadměrného slinění nepodráždila.

V lékárně také poptejte gel na znecitlivění dásniček při růstu zoubků – lékárnice budou vědět a rádi vám nabídnou nezávadný gel pro miminka, který dětskou dásničku lehce znecitliví.

Pokud má vaše dítě zvýšenou teplotu, nebojte se užití sirupu na snížení teploty a bolesti. Jsou léky určené přímo pro miminka, které mu uleví a pomůže mu se například i klidněji vyspinkat.

Skvěle pomohou také CHLADIVÁ / CHLADÍCÍ KOUSÁTKA – jde o kousátka s různými texturami na povrchu plněná gelem, který a stačí dát na pár hodin do ledničky a poté už si dítko skvěle uleví masáží a nízkou teplotou. Na trhu najdete mnoho KOUSÁTEK různých tvarů, textur, barev i složení. Rozhodně si dávejte pozor na zdravotní nezávadnost KOUSÁTEK. Velmi oblíbenou novinkou na trhu jsou 100 % přírodní kaučuková kousátka od Lanco, které dětem voní, chutnají a různé výstupky na kousátku efektivně masírují bolavou dáseň. Šetrně a s láskou k dítěti i planetě!

Jako kousátko mohou sloužit i KOJÍCÍ / NOSÍCÍ KORÁLE. Korále jsou vyrobeny z měkkého potravinového silikonu, který neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky jako BPA, ftaláty, olovo, kadmium nebo těžké kovy a je velmi příjemný na dotek.

Jakmile jsou zoubky venku, nezapomeňte už na první kartáček ♥

 

Související články