Večerní rituály pro sladké sny. Aneb jak uspat děťátko. A bez pláče.

Maminky a tatínkové to znají. Někdy je obtížné děťátko uspat. Důležité je dbát na zdraví děťátka – není hladové? Nemá mokrou plínku? Netrápí ho zoubky či bolení bříška? Mnohé večery jsou ale bez těchto problémů a miminko/dítě ne a ne usnout. Může být přetažené – zvažujte tedy krátké spaní přes den, anebo je moc „rozvrkočené“. Dítě má totiž rádo své rituály, a pokud je každý večer jiný, a chodíte spát v jinou dobu a pokaždé před spinkáním děláte něco jiného, někdy se prostě jít spát nechce. Zaveďte rituály, které k usínání pomůžou, a začněte s tím ideálně hned od narození. Dítě bude moc dobře vědět, že po koupání/pohádce/projekci se jde spinkat.

Samostatnou kapitolou je pak to, jestli spát samo či ne. Od určitého věku ano, miminko ještě spát samo nemusí, tedy nic nezkazíte tím, když s miminkem ležíte v posteli a uspíte ho kojením, či hlazení a houpáním a poté se vzdálíte. Velmi nedoporučujeme metodu vyplakání, která je dítěti velmi nepříjemná a nechápe co se děje, protože je přirozené, že miminko chce maminku.

Tak jdeme na to. Tipy na večerní rituály.

Doporučujeme si zvolit jasný režim, který budete dodržovat každý večer. Čas se může lehce měnit dle dne a věku dítěte, dodržujte však postupy a kroky, které na sebe navazují. Miminko se tak uklidní a bude moc dobře vědět, že po tom a tom kroku přijde to a to, a velmi ho to uklidní a nic ho nebude rozrušovat. Doporučujeme například koupel, poté mazání a masáž tělíčka, poté krmení/kojení a poté usínací rituál jako takový. Jaký vyberete, je jen na vás. U nás v týmu máme zkušenosti se všemi níže uvedenými a úspěšně fungovali nebo fungují doteď.

Společné usínání

A proč ne? Pokud jde o miminko, nevidíme v tom problém a je to to nejpříjemnější usínání pro miminko a pro vás i nejméně náročné. Nevýhodou je, že se může stát, že usnete také a nestihnete udělat to, co jste ještě chtěli. Ale ruku na srdce. Miminko je malé jen jednou. Užívejte si tady a teď. Takto usínat s vámi do osmnácti nebude, nebojte. Navíc dítě si velmi rádo samo řekne, kdy už bude chtít svůj pokojíček a své usínání. I ke společnému usínání si například pusťte klidnou hudbu či nějaký projektor, aby pak, až bude usínat samo bez vás, se cítilo bezpečně a připomínalo mu to usínání s vámi a dodalo pocit bezpečí.

Bílý šum

Bílý šum je náhodný signál s rovnoměrnou výkonovou spektrální hustotou. To znamená,že slyšíte velmi příjemný nekonečný a stále se opakující zvuk, který uklidní každého a je to prokázáno. Spousty bílých šumů, můžete poslouchat přes youtube. Hledat můžete pod „white noise“. Náš oblíbený, dostupný na youtube, je ZDE

Projektory

Projektory jsou velmi oblíbené. Děťátko pozoruje objekty promítané na strop a stěny pokojíčku, které může pozorovat a jako větší i počítat. Pozorování projekce je velmi uklidňující a mnoho projektorů má v sobě i zvuky přírody či jemnou hudbu, která se automaticky po určitém čase, spolu s projekcí, vypne. Tipy na projektory za 399 Kč najdete ZDE

Kolotoče nad postýlku

Při výběru kolotoče dejte pozor na konstrukci a vyzkoušejte hlasitost hudby. Někdy mají kolotoče dokonce hudbu nepříjemnou nebo není příliš uklidňující. Uklidňující jemnou melodii nabízí například kolotoč od PLAYGRO. Hračky Playgro jsou testovány, bez ohledu na kategorii, pro kterou jsou určeny, dle nejpřísnějších norem EN-71.

Hračky do postýlky

Hračka do postýlky může být jakákoli děťátka oblíbená měkká hračky. Úžasné na to jsou známé mazlíci dečky, které jsou u miminek velmi oblíbené.

 

 

Související články