Když se dítě bojí tmy

Je zcela běžné, že u dítěte přijde období, kdy se začne bát tmy. Jde většinou jen o dočasné období a přejde. Většinou to souvisí s představivostí a s uvědoměním své osoby a třeba i smrtelnosti. 

Velkou roli hraje především ale fantazie a děti ve tmě vidí věci, které tam ani nejsou. Dítě ale neumí rozlišovat realitu od představy a rozhodně nesmíme jejich strachy zlehčovat! 

Naštěstí vaší ratolesti můžete pomoci například lampičkou nebo pootevřenými dveřmi a podobně. Větším dětem také pomůže baterka u postele, na kterou dosáhnout a bude kdykoli k dispozici. Zjistěte, čeho přesně se vaše dítě bojí. Vidí obrysy? Ožijí plyšáci? Odstraňte vše, co by je mohlo děsit. Nezlehčujte to. Pozor také na různé pohádky se strašidly. Děti mají opravdu velkou představivost a pamatují si.

TIP – najděte si hračku, která bude mít kouzelnou sílu a vaše dítko ochrání a bude s ním v postýlce. Ideální na to je nějaký plyšák.

PROJEKTORY

Projektory slouží nejen jako lampička, ale také promítají na zdi pokoje různé obrazy a pomáhají tak dítěti soustředit se na ně a vytváří se tak i večerní rituál pro snadnější usínání. Většina projektorů se samo po 30 minutách vypne. Některé projektory nabízí i jemný hudební doprovod.

Playgro – Usínací lampička medvídek (399 Kč) Medvídek je projektor noční oblohy a nebo jako uklidňující noční lampička. Něžná pomůcka k usínání 2 v 1. Můžete si vybrat konkrétní barvu projekce a nebo nastavit střídání barev a sledovat jak rozkošný medvídek tiše svítí v dětském pokoji. Projekce trvá cca 30 minut, pak se automaticky vypne. 
Playgro – Usínací lampička medvídek (399 Kč) Medvídek je projektor noční oblohy a nebo jako uklidňující noční lampička. Něžná pomůcka k usínání 2 v 1. Můžete si vybrat konkrétní barvu projekce a nebo nastavit střídání barev a sledovat jak rozkošný medvídek tiše svítí v dětském pokoji. Projekce trvá cca 30 minut, pak se automaticky vypne. Noční medvídek pomáhá rozvíjet koordinaci a vizuální vývoj a pomáhá miminku uklidnit se a v klidu usnout.
Lindam – Noční osvětlení Light my way (599 Kč) noční osvětlení ve tvaru sovičky,které slouží pro klidné a přijemné usínání Vašich dětí. Po večerním rituálu a uložení do postýlky jemně zářící noční světlo uklidňuje dítě, když je čas jít spát. Dlouhá životnost LED žárovky. Baterie vydrží až 20 hodin. Časovač automaticky po 20 minutách osvětlení vypne (úspora energie)

Související články