Jak na první příkrmy? Máme pro vás návod – krok za krokem

Jak se v tom vyznat? Co kdy jak zavádět? Máme pro vás návod i přehled, který vám vše usnadní. U plně kojených dětí je vhodné začít s příkrmy po ukončeném 6. měsíci, u nekojených lze začínat po ukončeném 4. měsíci. Ale není kam spěchat. Nebojte se, pokud to zpočátku nepůjde a dávky navyšujte postupně.

První krmení určitě nebude plnohodnotné. Bude se jednat o 3 – 4 lžičky a poté dokojíte či podáte umělé mléko. Na plnou dávku příkrmu, cca 150 – 200 g se krok za krokem dostanete zhruba za měsíc.

1. ZELENINA

Doporučená zelenina: mrkev, brambora, brokolice, cuketa, okurka, dýně, červená řepa

Není ale nutné začínat mrkví, jak se často píše. je to starý zvyk a doporučujeme začít vodnatějšími druhy zeleniny, protože mrkvička někdy může způsobit tužší stolici. Ideální je tedy na start nabídnout například cuketu s dýní.

Jak příkrmy připravovat?

Zeleninu zbavit slupek, poduste v páře a přidejte olivový olej (nebo jiný tuk), poté vše rozmixujte na kašičku. Příkrmy podávejte vždy teplé – pozor na horké pokrmy, vždy ochutnejte! Příkrmy spotřebujte do druhého dne nebo zamrazte. Popisujte si kelímky/nádobky se zamraženými příkrmy, abyste věděli, kdy jste je dělali – neuchovávejte v mrazáku déle než  měsíc.

2. MASO

Doporučené maso: hovězí, jehněčí, králičí, telecí, kuře, krůta, kachna, husa

Po měsíci se doporučuje přidat i maso a stačí v malém množství. Maso uvařte, rozmixujte a přidejte do zeleninového příkrmu. Maso nedávejte každý den, ale jen jednu týdne a postupně zvyšujte četnost přidávání masa. Jednou týdně také přidejte žloutek.

3. OVOCE

Doporučené ovoce: meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky, hruška, jablko, třešně, švestky, mirabelky

A další měsíc můžete zařadit i ovoce. Ovoce dávejte jako dopolední svačinku a zase postupně jen jako ochutnávání až se dostanete na plnou dávku svačinky, kde už nebude třeba dokojovat nebo dokrmovat umělým mlékem. Svačinka má obvykle 100 – 200 g.

4. KOŘENÍ / DOCHUCOVADLA

6. měsíc: fenykl, kmín
7. měsíc: anýz
8. měsíc: petrželka, kopr, libeček, pažitka, červená paprika
9. měsíc: majoránka, tymián, bazalka, saturejka, bobkový list, římský kmín, skořice
11. měsíc: vanilka, řeřicha, oregano, rozmarýn, nové koření
12. měsíc: sůl, pepř, česnek, zázvor, hřebíček, badyán, koriandr, jalovec, kurkuma
od 2 let: muškátový oříšek, pískavice, šalvěj

RECEPTY NA DOBROTY OD BLOGGERKY JINDŘIŠKY NAJDETE ZDE

Pro první příkrmy volte měkké lžičky, které nepoškodí dítěti první zoubky a nějak mu neublíží. Nezapomínejte, že 6. měsíční dítě má opravdu malou pusinku, nelekejte se malých silikonových lžiček, jsou skutečně ideální.

Silikonová krmítka od BOON

Na svačinky jsou také skvělé krmící síťky nebo silikonová krmítka.

Do síťky či krmítka dáte dítěti například banán a dítě samo může žužlat, sát a tak svačit samo aniž byste se museli bát, že mu zaskočí velký kousek. Děti to milují a žužlání krmítka navíc pomáhá i jako úleva od bolavých dásní při prořezávání zoubků.

 

TIP: Miminko dokáže někdy maminku pěkně zaměstnat. Když zrovna nestíháte nebo vám v kuchyni dojde inspirace, jaký další příkrm uvařit, využijte dětské příkrmy ve skleničkách nebo v podobě kapsiček. Vybírat dnes můžete ze široké nabídky ovocných i zeleninových příkrmů s masem i bez něj. Na příkrmu je vždy informace, od kterého měsíce ho lze dítěti do jídelníčku zařadit, proto si snadno vyberete.

 

 

Související články