Jak se naučit pít vodu (rady nejen pro děti)

Voda je něco, co je pro nás důležité, to asi netřeba říkat! Prvním důležitým bodem, jak naučit pít vodu i naše děti je, jít jim příkladem. U jídla i během dne pijte vodu ze sklenice. Děti nasávají informace a rády se „opičí“. Že ani vy obyčejnou vodu nemusíte? Můžete si ji jednoduše ochutit, u dětí začínejte pozvolna, ať si na chuť čisté vody zvyknou.

TIPY PRO VAŠE DÍTĚ

  • Nepodávejte dítěte nic slazeného co nejdéle je možné!
  • Vy sami pijte hodně vody i před dětmi
  • Vodu můžete ochutit například kvalitním ovocným čajem! Bude vám chutnat i bez oslazení.
  • Vodu jednoduše ochuťte zeleninou či ovocem. Taková okurková nebo jahodová „limonádat“ je to nejlepší a nejzdravější

Nebezpečí jménem dehydratace

Proč je dehydratace tak obávaná a démonizovaná? Nejde totiž jen o to, že pokud člověk dostatečně nepije, že může nejen v horkém počasí i omdlít, nebo si zadělat na těžký úpal, šok, přehřátí i oběhové selhání, ale mírnou dehydrataci či jinou komplikaci. Už se ztrátou 2 % tělesné hmotnosti na bázi tekutin ztrácíte až 20 % svého výkonu. A nemusíte zrovna fyzicky pracovat, vaše výkony to ovlivní i při práci u počítače.

Dehydratace zvyšuje riziko vzniku například: zácpy, otoků končetin a zadržování vody v těle, bolestí hlavy, zánětu slepého střeva, infekcí močových cest.

Příznakem dehydratace může být nenápadná bolest hlavy, ale i únava a malátnost. Člověk má často okoralé a suché rty i jazyk. Při močení vylučuje tmavě žlutou moč. Při jídle špatně hydratovaný člověk škytá a tlačí ho okolí žaludku. Špatně se koncentruje a jeho psychická i fyzická výkonnost je na ústupu. Trpí zácpami. Na pokožce člověka s trvalou mírnou dehydratací pak sledujeme její suchost a sklon k tvorbě drobných šupinek. Neobvyklá únava se časem překlápí i do zvýšené spavosti.

Láhve pro děti i dospělé

Speciální láhve s odšťavňovačem nabízí firma Munchkin a jsou u nás poměrně málo známé. Vyrábí se hlavně pro děti, ale ocení je i dospělí a dík designu se za ně nemusí stydět a klidně si je brát i do práce. Pár kousků ledu, máta a nakrájené ovoce dle chuti a osvěžující a zdravý drink je na světě. A budete-li mít i vy vlastní láhev a dítě také svou, je jasné, že se z toho stane oblíbená společná věc!

My jsme si oblíbili jahody, meloun, pomeranč (ten sladký), pár kapek citronu a máta. Ale vyzkoušet můžete i již zmíněnou zeleninu – okurka je skvělá. A že chcete vodu přeci jen ochutit? Použijte například přírodní sirupy, které se rozpustí i ve studené vodě – pozor, sladí velmi hodně a stačí jen pár kapek například datlového sirupu do takového drinku! Láhev stojí 280 Kč a najdete ji ve čtyřech barevných provedeních na eshopu learningtoys ZDE

 

Související články