Jak ulevit bolavým dásním aneb první zoubky

Zoubky a bolavé dásně, dokáží naše malé drobečky opravdu potrápit. Kromě speciálních mastiček, které nateklé dásně uklidňují a zakoupíte je v lékárně, jsou na místě i vhodně zvolená kousátka, která nejsou toxická a mají správnou tvrdost i tvary.

Zeptali jsme se také odborníka – dentální hygienistky – Niky Cimburové, Dis z ProgresDent Centrum s.r.o.

Základy mléčných zubů jsou u dětí založeny již v těhotenství, výjimečně se dítě narodí s jedním nebo několika zoubky. Většině kojenců se první zoubky prořezávají mezi 4. a 7. měsícem věku.

Jak poznáme, že se miminku začnou zoubky prořezávat?
Na dolních dásních vpředu jsou viditelné červené zduřeniny, dásničky jsou prosáklé, citlivé na dotek. Jindy spokojené a veselé dítě je najednou mrzuté, může plakat, hodně slintat anebo si všechno strká do pusy a snaží se kousat. Některé děti mohou mít rýmu a mírně zvýšenou teplotu – obvykle do 37,5 °C

Můžeme miminku od bolesti ulevit?
Nejlepší volbou jak ulevit nateklým dásničkám při prořezávání zoubků jsou kousátka.  Prodávají se v různých tvarech a velikostech. Pozor ale na jejich kvalitu a nezávadnost. Rodiče, kterým záleží nejen na zdraví jejich dětí, ale i na udržitelnosti naší planety budou vybírat ta z přírodních materiálů. Zde nehrozí žádný obsah BPA, PVC, ftalátů, parabenů, či jiných toxických látek, které se uvolňují do dutiny ústní a mohou narušovat hormonální soustavu.  Některá kousátka lze vychladit v ledničce, jiná dokonce obsahují speciální chladivý gel. Vhodná je i jemná masáž čistým prstem či gázou. Bolest je možné tlumit také různými gely na dásně. Lékaři u malých dětí dávají přednost co nejšetrnějším způsobům jak miminku pomoci, proto často doporučují přírodní prostředky nebo homeopatické léky. U těch se však o správném podávání a dávkování poraďte s lékařem.

Zoubek už je venku. Kdy je potřeba začít s ústní hygienou miminka?
Rodiče by měli začít s péčí už od miminkovského věku. Děťátko si tak přivykne nejen tomu, že mu někdo sahá do pusinky ale čištění se stane součástí denní hygieny

Kdy a čím bychom měli začít první zoubky čistit?
Na začátku je pro dítě většinou příjemnější čištění gumovým kartáčkem, který se navléká na prst, nebo otření zoubků navlhčeným kouskem gázy, kapesníku nebo plenky. Pokud už dítěti rostou špičáky a stoličky, je vhodné začít čistit zoubky zubním kartáčkem. Vybírejte kartáček, který je určen pro nejmenší děti, s malou hlavou, měkkými štětinami a širší rukojetí pro pohodlné držení. Kartáček vyměňujte již při prvních známkách opotřebení, obvykle to bývá po 1 až 2 měsících používání.

Jak dlouho a jak často bychom měli dětem zoubky čistit?
„Ráno pro krásu, večer pro zdraví“ tento slogan známe asi všichni.  Ideální by samozřejmě bylo po každém jídle. Večerní čištění je ovšem důležitější, a to právě z důvodu, že se v noci snižuje produkce slin, které chrání zuby a potlačují bakterie.

KOUSÁTKA

Vybírat můžete z několika tipů. Máme tu kousátka chladivá, z různých trvanlivých materiálů a poměrně nová jsou i ekologická kousátka. Pojďme se na všechny typy společně podívat.

Ekologická kousátka

Hračky Lanco jsou vyrobené ze 100% přírodního kaučuku. Tento přírodní materiál pochází z plantáží stromů Hevea brasiliensis (Kaučukovník brazilský) pěstovaných v Malajsii. Kousátka jsou ideální pro děti, kterým se právě prořezávají první zoubky. Jedinečná vůně a chuť přírodní gumy je u dětí velmi oblíbená. Měkčí i tvrdší části a výstupky kousátek jemně masírují dětské dásně a přinášejí úlevu od bolesti. Všechna ekologická kousátka najdete zde: learningtoys.cz/326-kousatka

Chladivá kousátka

Chladivé kousátko uleví a pomůže vašemu miminku při prořezávání zoubků. Díky barevnému provedení upoutá oči a podporuje pozornost. Kousátko lze lehce uchopit – rozvíjí se tak jemná motorika. Pro chladivý efekt je možné nechat kousátko ochladit v lednici. Nedávejte do mrazáku!

KOUSÁTKO PANDA
KOUSÁTKO VČELKA
KOUSÁTKO ŽIRAFA

Chladivé gelové kousátko Munchkin

Další druhy kousátek

Další kategorií kousátek jsou hračky, s které neslouží jen jako kousátko, ale obsahují různé části a výstupky, které si děti samy najdou a jejich okusováním pomáhají svým dásním. Takové hračky nabízí kvalitní značka hraček Lamaze, kterou najdete u nás na eshopu: https://learningtoys.cz/17-lamaze

 

Související články