Jídla, která svým dětem dáváte v domnění, že jsou zdravá….

Znáte to, zdravá snídaně, zdravé zobání, zdravá svačinka. Je ale vše co považujeme za zdravé skutečně zdravé a není někdy lepší zase sáhnout po staré dobré kvalitě jako je ovoce či chleba s máslem a nevymýšlet něco „nového“?

Těstoviny jsou lepší než knedlík!

Jasně, jaké dítě by nemilovalo těstoviny. Opravdu je to ale lepší volba, pokud to zalijete hromadou sýrové omáčky? Dostanete se pak na daleko větší kalorickou bombu než když si dá dítě kvalitní svíčkovou s knedlíkem a masíčkem. Navíc nezapomeňme, že mnoho dětí miluje těstoviny třeba jen s kečupem, tam už je jakákoli strava a užitečnost jídla úplně jinde.

Křupky

Nemáme na mysli takové ty dospělácké, ale takové ty dětské, co se tváří zdravě. Opravdu jsou ale tak zdravé? Spousta výrobků obsahuje nevhodný palmový olej a spoustu soli. „Křupky bývají obvykle z kukuřičné mouky, jsou tedy přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné,“ říká Zuzana Douchová, odbornice na výživu a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. 

Sušené ovoce

Ne, opravdu není lepší sníst celý pytlík sušeného ovoce, které je z 90 % vždy přislazováno, než si dát dva tři bonbony. Sledujte složení. Především sušené banány jsou plné cukru!

Jogurty/mléčné dezerty

Jogurty ano, ale jen ty kvalitní! Zapomeňte na všechny ty čokoládové a s lentilkami, kuličkami a podobně. Jeden takový jogurt s barevnými kuličkami obsahuje více než 6 kostek cukru!

Šunka

Informace o sledování množství masa v šunce jsou už poměrně rozšířené, ale opravdu to stále sledujete? Nejen ale množství masa, kdy vy byste neměli sáhnout pod 95 % sledujte! I množství soli a pozor na nápisy jako „šunka pro děti“.

Gumídci místo čokolády

Myslíte si, že je lepší dát dítěti 8 gumových medvídků, protože na obalu je, že je tam hodně ovocné šťávy, místo dvou čtverečků čokolády? Určitě ne! I všechny tyto bonbony gumové jsou plné cukru, pozor na ně!

Limonáda versus dětské pitíčko

Colu nebo Fantu byste dítěti nekoupili, ale dětské pitíčko v krabičce ano? No, bohužel obsah cukru není o nic lepší! Vždy volte raději vodu anebo 100 % šťávy!

Cereálie k snídani?

Není nic jednoduššího, než dítěti nasypat do misky cereálie a zalít mlékem že? Pozor ale na nadužívání. Takové cereálie, a bavíme-li se především o těch sladkých čoko a skořicových, obsahují více cukru než bábovka nebo koláč.  Nadměrné množství glukózy vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi stejně jako zvýšená spotřeba kalorií,“ říká nutriční specialistka Věra Boháčová. Dítě má brzy po takové snídani hlad a to jistě jak uznáte, není vhodné.

 

Související články