Letní horka a auto? Mějte to pod kontrolou!

Stačí 30 minut na přímém slunci a v autě stoupne teplota až o 35 °C. A věděli jste, že stačí 15 minut aby miminko v autě umřelo na přehřátí? (při venkovní teplotě 24 °C!). A POZOR – Teplota u malých dětí stoupá až pětkrát rychleji než u dospělého člověka, což skleníkový efekt v autě ještě umocňuje!

Není radno podceňovat sluneční paprsky – a pozor, ani ve stínu! A samostatnou kapitolou je pak auto, kde kromě potřeby chránit dítě sluneční clonou, je třeba hlídat i teplotu v autě a za žádnou cenu nenechávat dítě v autě samotné!

Dětská pokožka je velmi citlivá a citlivost na sluníčko se snižuje až s věkem. Děti do 1 roku by na sluníčko neměly vůbec. Proč? Dětská kůže je totiž mnohem tenčí a netvoří se v ní tolik pigmentu – melaninu – a nedokáže se sama přirozeně chránit před ultrafialovým zářením.

Důležité jsou tedy kvalitní sluneční clony, které zabrání pronikání slunečních paprsků a jsou i takové, které upozorní na moc vysokou teplotu v autě a tehdy lze zapnout klimatizaci – POZOR – klimatizaci nikdy ne na nižší teplotu než mínus pět stupňů oproti teplotě venkovní

TIPY NA SLUNEČNÍ CLONY SE SENZOREM TEPLOTY:

Související články