POROD (ČÁST PRVNÍ): Jak poznám, že začínám rodit? A co se bude dít?

Toto jsou nejčastější dotazy maminek a každá, která to má za sebou vám řekne: „Neboj, to fakt poznáš“. Ale někdy je o takzvané poslíčky, někdy nepraskne voda, někdy jsou kontrakce malé. Pojďme se na to podívat v našem seriálu podrobně.

Nejvýznamnějším projevem začátku porodu jsou silné opakující se kontrakce dělohy. Úrovně bolesti uváděné rodícími ženami se velmi liší. Zdá se, že jsou ovlivňovány úrovní strachu a úzkosti, zkušenostmi s předchozím porodem, kulturními představami o porodu a bolesti, pohyblivostí během porodu a podporou získanou během porodu. 

Bolest při kontrakcích byla popsána jako pocit podobný velmi silným menstruačním křečím. Ženám je často razeno, aby se zdržely křiku. Může však být podporováno sténání a vrčení, aby se napomohlo zmírnění bolestí. Prořezávání hlavičky se může projevit jako intenzivní protahování a pálení. Dokonce i ženy, které vykazují malou reakci na porodní bolest ve srovnání s jinými ženami, vykazují podstatně silnou reakci na prořezávání hlavičky. Zadní porod je termín pro specifickou bolest objevující se během porodu v dolní části zad, těsně nad kostrčí.

NÁSTUP PORODU

  • Pravidelné kontrakce dělohy nejméně každých šest minut se známkami změny v otevírání děložního hrdla
  • Pravidelné kontrakce, které se vyskytují s odstupem méně než 10 minut, a progresivní otevírání děložního čípku
  • Nejméně tři bolestivé pravidelné děložní kontrakce během 10 minut, z nichž každá trvá déle než 45 sekund

Mezi běžné příznaky, že porod má začít, může patřit „odlehčení“. Odlehčení je proces, kdy se plod pohybuje dolů z hrudní klece, přičemž hlava dítěte zasahuje hluboko do pánve. Těhotné ženě se pak může zdát, že se jí snadněji dýchá, protože její plíce mají větší prostor pro expanzi, ale tlak na močový měchýř může způsobit častější potřebu vyprázdnění (močení). K odlehčení může dojít několik týdnů nebo několik hodin před začátkem porodu, nebo se dokonce do začátku porodu neobjeví.

Některé ženy také zažívají nárůst poševního výtoku několik dní před začátkem porodu, kdy je do vagíny vtlačena „hlenová zátka“, tlustá zátka hlenu, která blokuje otevření dělohy. Hlenová zátka se může uvolnit několik dní před zahájením porodu nebo až po začátku porodu.

Je známo, že mnoho žen zažívá to, co bylo nazváno „instinktem hnízdění“. Ženy krátce před tím, než jim začne porod, ohlásí výtok energie.

Folklór již dlouho tvrdí, že většina dětí se rodí pozdě v noci nebo velmi brzy ráno, a nedávný výzkum (2018) zjistil, že v USA je to pravda, ale pouze o dětech narozených doma nebo v sobotu nebo v neděli. Všechna další narození se s největší pravděpodobností vyskytnou mezi 8. a 12. hodinou, což je odrazem skutečnosti, že plánované císařské řezy jsou obecně naplánovány na 8 hodin. Podobně narození u vyvolaných porodů roste během ranních hodin a dosáhne vrcholu v 15 hodin. Nejpravděpodobnější den v týdnu pro narození dítěte v USA je pondělí, následované úterým, pravděpodobně to souvisí s plánovanými porody.

AKTIVNÍ FÁZE PORODU – PRVNÍ FÁZE PORODU

Světová zdravotnická organizace popisuje aktivní první fázi jako „období charakterizované pravidelnými bolestivými kontrakcemi dělohy, podstatným stupněm cervikálního efektu a rychlejším roztažením děložního hrdla od 5 cm do plného roztažení pro první a následné porody“. V USA byla definice aktivní porodu změněna z intervalu 3 až 4 cm na 5 cm roztažení děložního hrdla u vícerodiček, tedy matek, které porodily už i dříve, a na 6 cm u prvorodiček, tedy těch, které ještě dříve nerodily. Bylo to provedeno ve snaze zvýšit míru vaginálního porodu.

Při kontrakci se děložní svaly stahují a způsobují zkrácení horního segmentu a protahování dolního segmentu směrem nahoru, postupným vypudivým pohybem. Současný plod pak může sestoupit. Plného rozšíření je dosaženo, když se děložní hrdlo dostatečně rozšíří, aby umožnilo průchod hlavy dítěte, což je roztažení na šířku asi 10 cm pro donošené dítě.

Trvání aktivní první fáze (od 5 cm do plného roztažení děložního hrdla) však obvykle u prvních porodů obvykle nepřesahuje 12 hodin a v následných porodech obvykle nepřesahuje 10 hodin. Střední doba trvání aktivní první fáze jsou čtyři hodiny u prvních porodů a tři hodiny u sekundárních porodů.

POROD – ČÁST DRUHÁ – ČLÁNEK NAJDETE ZDE

zdroj: wikipedia.org/wiki/Porod

 

Související články