SERIÁL: Psychomotorický vývoj dítěte – 4. měsíc

Co vše již umí čtyřměsíční miminko? Dozvíte se v našem seriálu a průvodci psychomotorickým vývojem dítěte.

Ve 4. měsíci svého vývoje začíná dítě kromě hlavičky ovládat i svá zádíčka. Ve 4. měsíci může maminka své děťátko na malou chvilku umístit do lehátka se sklonem 45° tak, aby mělo miminko podsazený zadeček a záda dokulata.

Pro miminko začíná období, ve kterém hrají ústa důležitou poznávací roli. Všechny věci, které dítě objeví skončí v ústech, ať už se jedná o části těla, oblečení, hračky nebo cokoliv jiného. Je důležité, aby mu byly nabízeny jen takové hračky, které pro něj nejsou nebezpečné a jsou hygienické.

Koncem 4. měsíce se může v dětské pusince objevit první zoubek. Se vzhledem dítěte je také spojena výměna původních vlásků za nové. Změnou si prochází i oči, které se mění z modré barvy, se kterou se dítě narodilo, na barvu jinou. Modré ale mohou zůstat už natrvalo.

TIP NA EKOLOGICKÉ HRAČKY A KOUSÁTKA VHODNÁ k úlevě od bolavých dásní: LANCO

 

Čtyřměsíční miminko a hrubá a jemná motorika:

  • na bříšku – dítě zvedá hlavičku i s hrudníkem, otáčí hlavičkou a pozoruje, co se kolem něj děje
  • na zádech – prohlíží si své ručičky, zkoumá jejich chuť a snaží se je spojit k sobě. Děti se umí přetočit z lehu na zádech na levý nebo pravý bok, ty šikovnější zvládnou i přetočení na bříško
  • přitahování – při přitahování se miminko začíná snažit, zvedá hlavičku a přitahuje se ručičkama. Do samostatného sedu to je ještě daleko. Přitahování se do sedu (tzv. pasivní sed) není pro vývoj páteře zdravé, miminku tuto možnost (kromě kontroly motorického vývoje u lékaře) v žádném případě nenabízíme, možná bude potřeba přestat používat lehátko. K vývoji sedu dochází z polohy na čtyřech, z lezení.

Smysly:

  • zrak: dítě kouká kolem sebe a pozoruje děj
  • sluch: pečlivě poslouchá zvuky, které kolem sebe slyší a otáčí se za nimi
  • hmat: hračku zvládne dítě držet čtyřmi prsty. Palec je zatím pasivní.

VHODNÉ HRAČKY PRO ČTYŘMĚSÍČNÍ MIMINKO:

Hračka je prostředkem k zabavení dítěte, upoutání jeho pozornosti, k rozvíjení motorických a psychických schopností dítěte. Hračka podněcuje pohybový, smyslový, rozumový a citový vývoj dítěte. Díky interaktivním hračkám mohou děti jednodušeji pochopit spoustu souvislostí, rozvíjí dětskou fantazii, tvořivost. Díky hračkám lze jednodušeji zvládat i výchovu dítěte.

Mezi nejoblíbenější hračky patří hračky LAMAZE. Hračky Lamaze děti baví i rozvíjí. Hračky Lamaze jsou vysoce kvalitní, na jejich designu spolupracuje řada odborníků z oblasti pediatrie a dětské psychologie. Americké hračky této značky děti nejen baví, ale také stimulují, rozvíjejí a učí poznávat svět. Lamaze dbá na kvalitní a bezpečné provedení, pečlivé zpracování, pyšní se řadou certifikátů a díky tomu jsou vhodné i pro děti od narození.

Například VŠETEČNÁ CHOBOTNICE JE VELMI POPULÁRNÍ HRAČKOU a nemůžete s ní šlápnout vedle.

DALŠÍ OBLÍBENOU ZNAČKOU je PLAYGRO. Playgro jsou inovativní hračky, které motivují děti zapojovat do hry všechny smysly a stimulují jejich představivost.

 

 

 

 

zdroje: modrykonik.cz / wikipedie.cz / lancohracky.cz

Související články