SERIÁL: Psychomotorický vývoj dítěte – 7. měsíc

Vaše miminko je každým týdnem je šikovnější a získává stále nové dovednosti. Často se otáčí ze zad na bříško a snaží se dostat úplně všude. Jeho záda jsou mnohem pevnější, takže může sedět, například v židličce nebo autosedačce při jídle. Některé děti se již posadí, a pokud to ještě neumí, intenzivně se o sed pokouší, protože touha dívat se na svět kolem sebe je veliká a motivující. Když kojence podržíte, dokáže se přitáhnout a postavit, ale rozhodně na nožičkách sám nestojí, určitě ho nepouštějte, natolik jeho nohy nejsou ještě pevné.

Má vyrostlé dva dolní řezáky a ven se klube horní řezák. Růst zubů je ale individuální a pokud vaše miminko ještě žádný zoubek nemá, tak není se čeho obávat. Vše má svůj čas. Při prořezávání zubů miminko slintá a dásně jsou zarudlé. Vyzkoušejte různá kousátka nebo chladivé gely, které vašemu miminku na chvilku pomohou a uleví.

ČLÁNEK JAK POZNÁM, ŽE ROSTOU ZOUBKY A JAK ULEVIT!

Fyzický vývoj

Zkoumá a přendává si hračky z jedné ručky do druhé, koordinovaně si s ní hraje (třese, mává, bouchá, přetáčí…). Zkoušejte mu nabízet hračky různých tvarů a velikostí, tím si získává přehled o velikosti věcí. Také si čím dál více zkoumá své nožičky, které dokáže vytáhnout v leže vysoko nad hrudník a uchopí je a dává je do úst.

Nádherně a zcela suverénně si dokáže vleže na bříšku hrát s hračkou. Opírá se o jednu ruku, respektive loket a předloktí, a druhou ručičku dokáže uvolnit k uchopení hračky. Miminko se dokáže opřít o obě, v loktech natažené ručičky, přičemž se opírá o otevřené dlaně.

Tento měsíc je obdobím zlepšování síly celého těla a to především lezením. Kojenec se začíná stavět na všechny čtyři a v této poloze se snaží pohybovat. Klade střídavě pravou ruku a levé koleno a levou ruku a pravé koleno dopředu.

Duševní vývoj

Již koncem 6. měsíce umí otočit hlavu k pojmenovanému předmětu. Slyší na své jméno. Dokáže reagovat i na další zvukové projevy, básničky, písničky a říkadla. Začíná používat slabiky jako jsou “ma”, “ba” nebo “ta”. V tomto období jsou ideální již zvukové hračky. Zrak se natolik zlepšil, že vidí téměř stejně jasně jako dospělák, přestože je tak trochu ještě krátkozraké. V tomto období miminka mají stále rádi hru na schovávanou – třeba s plenou nebo šátkem přes obličej.

NÁŠ VÝBĚR ZVUKOVÝCH HRAČEK:

Související články