Tipy na hračky pro nejmenší (0-3 měsíců)

Nejlepší hračkou pro nejmenší miminka je jeho maminka. Nezapomínejte také, že miminka nemají ještě zcela vyvinutý zrak a proto je třeba volit i vhodné hračky, které stimulují správně zrak a další smysly.

Bezprostředně po narození mohou novorozenci vidět objekty ve vzdálenosti 20-30 cm

Tedy do vzdálenosti, která je odděluje od tváře matky, zatímco je krmí. To je důvod, proč novorozenci nejlépe vidí velké vzory a kontrastní barvy, jako je bílá a černá. Vícebarevné obrázky s množstvím detailů se v očích dítěte spojují do jedné rozmazané skvrny. Studie ukazují, že kojenci v prvním měsíci života nerozlišují mezi odlišnými barvami, vnímají pouze silné kontrastní vzory.

Ukazuje se, že pokud po dobu jednoho týdne tři minuty denně kojencům ukazujete kontrastní černobílé obrazy, jejich schopnost zaměřit obraz se zvýšila z 10 na 90 sekund. Dítě, zaměřené na objekt, sděluje informace nejhlubší části mozku, což stimuluje jeho růst. (Zdroj: Dr. Susan Ludington-Hoe, “Jak mít chytřejší dítě”)

První hračky vašeho dítěte by měly poskytovat především vizuální podněty. Vybírejte hračky v živých kontrastních barvách a vzorech přizpůsobených vizuálnímu vnímání vašeho miminka. Obklopte své dítě kontrastními obrázky tak, že je umístíte do jeho prostoru. Mohou to být hračky, knížky či panely, které můžete vázat na postýlku, umístit na kočárek, či položit vedle dítěte. Zvláště pro vaše batole je vytvořena kolekce prvotřídních hracích dek a hraček, které stimulují mozek od prvních dnů života.

Následně je vhodné zvolit hračky stimulující několik smyslů současně. Podpořte správný vývoj dítěte tím, že mu dáte hračku vhodnou pro jeho věk. Po uplynutí 3 měsíců, se dítě začíná dotýkat předmětů a jeho zrak se zlepšuje. Mělo by být schopno se dotknout různých povrchů, sledovat nové obrazy a poslouchat nové zvuky. Všimněte si však, že nadbytek podnětů přijatých najednou není dítě zpočátku schopno zpracovat. Pro hračku, která zpívá, hraje a tančí současně, přijde čas. Pokud má dítě 3 měsíce, budou nejlepší hračky a stimulační deky z kolekce “Kontrastní hračky”.

Nezapomeňte také na bezpečnost vašeho dítěte. Při výběru hraček zkontrolujte, zda mají označení CE, které dokazuje, že jsou vyráběny v souladu s bezpečnostními normami EU. Je také důležité, aby textilie, z nichž jsou vyráběny, byly Oeko Tex Standard 100 certifikované v I. třídě. Výrobky s tímto certifikátem splňují přísné požadavky na výrobky pro kojence a malé děti. Další záruky mohou být certifikovány jako “bezpečné pro dítě”.

Všechny požadavky na vývoj a stimulaci zraku splňují hračky LAMAZE, které jsou vyvíjeny ve spolupráci s odborníky. LAMAZE hračky nakupujte výhradně od oficiálního distributora learningtoys ZDE:

 

Související články