Brambory miluje skoro každý. Také nejsou drahé, zasytí a příprava není taktéž náročná. Přinášíme osvědčené recepty na nenáročná, ale velmi chutná jídla, kde hrají hlavní roli brambory.
BRAMBOROVÉ PLACKY SE ZELÍM
Suroviny:
- 4 vařené brambory
- 1/4 hlávky červeného zelí
- 2 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky
- olej na smažení
- sůl
Postup:
Uvařené brambory rozdrobte do mísy, přidejte jemně nakrájené nebo nastrouhané pokrájené zelí, prolisovaný česnek, malou lžičku soli a najemno nakrájenou jarní cibulku. Vše smíchejte a vytvořte těsto, ze kterého budete dělat malé placičky. Placičky vyskládejte na pečící papír a nechte je alespoň hodinku odpočinout v lednici. Poté placky smažte v oleji nebo na sádle z obou stran do zlatova.
POCTIVÁ BRAMBORAČKA
Suroviny:
- 500 g brambor
- 125 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 1 hrst sušených hub
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce majoránky
- 1/2 lžičky kmínu
Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm). V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout. Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí. Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo! (recept na bramboračku je z cuketka.cz)
BRAMBOROVÉ CHIPSY
Suroviny:
- 1 kg brambor, varný typ B
- olej na smažení
- mořská sůl
Postup:
Syrové brambory oloupejte (ale nemusíte) a nakrájejte na dva mm silné plátky a dobře je papírovou utěrkou vysušte. V hlubokém hrnci nebo na pánvi rozpalte olej – hodně oleje – a když se z něj začne kouřit, vložte do omastku brambory na drátěné síťce a smažte – fritujte – je 5 minut. Poté je i se síťkou vyndejte a po 30 vteřinách je vložte zpátky, pouze však na 3 vteřiny, aby byly krásně křupavé. Posypte solí.
DOBROU CHUŤ