Jak na nejlepšího velikonočního beránka? Ukážeme vám to!

Velikonoční beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří! Návodů jak na něj najdete na internetu celou řadu. My pro vás máme ale jeden, který je opravdu za nás nejlepší. Je od pekařky a cukrářky Pavly Stoklasové z Resortu Valachy. 

Péct se začíná vždy v týdnu před svátky. Ideálním časem je podle Pavly Stoklasové středa, tak aby beránek vydržel chutný a měkký až do velikonočního pondělí pro pohoštění koledníků. Tajemstvím úspěchu jsou podle cukrářky kvalitní suroviny. Tím nejdůležitějším, což někdy pekařky opomíjí jako nepříliš podstatnou fázi, je dobře vymazaná forma na pečení.

SUROVINY

Na přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citron, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vody vlažné

Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky

Na polevu: fondán 500g, 1 bílek, citronová šťáva z citronu

POSTUP

  1. Žloutky z vajíček oddělíme od bílků. Žloutky přidáme do cukru, vyšleháme, přidáme olej, opět vyšleháme a přidáme vlažnou vodu.
  2. Mouku s kypřícím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.
  3. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
  4. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 – 60 minut na 155°C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
  5. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády.
  6. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

zdroj recept a foto: www.valachy.cz

Související články