Zahřeje, nasytí a je zdravá. To je polévka. Přinášíme recepty, na kterých si pochutnají nejen děti, ale i dospělí.
Polévka z pečených paprik a mrkve
Věděli jste, že pečením získají papriky a mrkve jinou – lepší – chuť? Nebojte se, recept není náročný!
Suroviny:
- 500 g mrkve
- 3 červené papriky
- 1 cibule
- olivový olej, sůl pepř
- 1 l zeleninový vývar
- bylinky dle chuti – bazalka, petržel, koriandr, oregano
Postup:
Rozehřejte si troubu na 220 stupňů a pečte papriky a cibuli rozkrojené napůl. Mrkev nakrájejte na špalíčky. Vše pokapejte olivovým olejem a pečte 30 – 35 minut. Po upečení sundejte z paprik slupku a odstraňte jadřinec i stopku (odstranit vnitřek můžete i před pečením – slupku až po pečení). Mrkev, cibuli a papriky dejte do hrnce a zalijte vývarem tak, aby zelenina byla ponořená. Osolte, opepřete a přidejte bylinky dle chutí. Vařte 10-15 minut. Poté rozmixujte na hladký krém a případně dořeďte vývarem.
Květáková krémová polévka
Suroviny:
- 1 květák střední velikosti
- zeleninový vývar
- 50 ml smetany a kousek másla na zjemnění
- sůl, bílý pepř, muškátový květ
Postup:
Květák rozdělte na menší kousíčky a propláchněte. Vložte do hrnce a zalejte vývarem, aby byly všechny kousíčky květáku ponořené. Vývar pak dolijete až po rozmixování, abyste získali potřebnou konzistenci. Vařte květák ve vývaru do změknutí (cca 10 – 15 minut). Poté rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou a máslem. Dochuťte dle chutí.
Batátová polévka s cuketou
Suroviny:
- 2 velké batáty
- 1 cuketa
- Zeleninový vývar
- olivový olej
- Sůl, čerstvý koriandr či petrželku
- na zjemnění můžete použít kokosové mléko na závěr, ale nemusíte
Postup:
Oškrábejte batáty, nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Poté přidejte na kostička nakrájenou cuketu a restujte společně. Zalijte vývarem, tak aby batáty i cuketa byly ponořené. Vařte 10-15 minut do změknutí, rozmixujte a poté případně dořeďte vývarem. Na zjemnění můžete použít kokosové mléko a poté dochuťte dle svých preferencí.