Polévka je grunt! Recepty na jednoduché polévky nejen pro děti.

Zahřeje, nasytí a je zdravá. To je polévka. Přinášíme recepty, na kterých si pochutnají nejen děti, ale i dospělí.

Polévka z pečených paprik a mrkve

Věděli jste, že pečením získají papriky a mrkve jinou – lepší – chuť? Nebojte se, recept není náročný!

Suroviny:

  • 500 g mrkve
  • 3 červené papriky
  • 1 cibule
  • olivový olej, sůl pepř
  • 1 l zeleninový vývar
  • bylinky dle chuti – bazalka, petržel, koriandr, oregano

Postup:

Rozehřejte si troubu na 220 stupňů a pečte papriky a cibuli rozkrojené napůl. Mrkev nakrájejte na špalíčky. Vše pokapejte olivovým olejem a pečte 30 – 35 minut. Po upečení sundejte z paprik slupku a odstraňte jadřinec i stopku (odstranit vnitřek můžete i před pečením – slupku až po pečení). Mrkev, cibuli a papriky dejte do hrnce a zalijte vývarem tak, aby zelenina byla ponořená. Osolte, opepřete a přidejte bylinky dle chutí. Vařte 10-15 minut. Poté rozmixujte na hladký krém a případně dořeďte vývarem.

Květáková krémová polévka

Suroviny:

  • 1 květák střední velikosti
  • zeleninový vývar
  • 50 ml smetany a kousek másla na zjemnění
  • sůl, bílý pepř, muškátový květ

Postup:

Květák rozdělte na menší kousíčky a propláchněte. Vložte do hrnce a zalejte vývarem, aby byly všechny kousíčky květáku ponořené. Vývar pak dolijete až po rozmixování, abyste získali potřebnou konzistenci. Vařte květák ve vývaru do změknutí (cca 10 – 15 minut). Poté rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou a máslem. Dochuťte dle chutí.

Batátová polévka s cuketou

Suroviny:

  • 2 velké batáty
  • 1 cuketa
  • Zeleninový vývar
  • olivový olej
  • Sůl, čerstvý koriandr či petrželku
  • na zjemnění můžete použít kokosové mléko na závěr, ale nemusíte

Postup:

Oškrábejte batáty, nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Poté přidejte na kostička nakrájenou cuketu a restujte společně. Zalijte vývarem, tak aby batáty i cuketa byly ponořené. Vařte 10-15 minut do změknutí, rozmixujte a poté případně dořeďte vývarem. Na zjemnění můžete použít kokosové mléko a poté dochuťte dle svých preferencí.

DOBROU CHUŤ

Související články