Rodičovská moudra, která se přenášejí z generace na generaci

Určitě to znáte, a v mnoha níže uvedených moudrech, se poznáte. Nebo v nich poznáte vaše rodiče. Ono se to tak nějak prostě přenáší. Ale je to opravdu pravda?

S mokrými vlasy nesmíš ven!

Asi nejrozšířenější fáma. Děti opravdu nenastydnou (ani dospělí), když s mokrými vlasy půjdou ven a je to potvrzeno i odborníky. Větší pravděpodobnost, že dostanete rýmu je ve školce, než venku s mokrými vlasy (ani v zimě ne:)

Jídlo ze země snězte do 5 vteřin!

Znáte to, když už se to stane, tak rychle zvednout, protože do 5 vteřin je to ještě v pořádku – bakterie se nestihnou na potravinu dostat. To je ale omyl. Bakterie neumí počítat a pokud tam jsou, jakože jsou všude, na jídlo se dostanou hned. Lepší pro bakterie jsou kupodivu hladké povrchy (lino, dlaždičky) než koberec. Venkovní chodníky asi nemusíme řešit, že?

S plným bříškem se do bazénu nemůže!

Pokud půjdete hned po obědě do bazénu, můžete se utopit. Kde se tato fáma vzala nevíme, ideální je počkat po jídle nějakou dobu, aby vám vytrávilo, ale jinak se vám rozhodně nic, kromě třeba trošku bolavého bříška, stát nemůže.

Nekoukej do toho mobilu / na televizi / tak zblízka, zkazíš si oči!

Toto je častá hláška našich rodičů. Dříve skutečně hrozilo, že si zkazíte oči kvůli záření, protože obrazovky před mnoha lety nebyly zdaleka tak kvalitní. V současné době ale koukání zblízka na TV nebo mobil oči opravdu nezkazí, spíše dávejte pozor na jinou věc a tou je závislost na sledování obrazovky…

Holčičkám se musí stříhat vlasy, aby byly husté a dlouhé

Určitě nemusíte svým princeznám stříhat dlouhé vlásky, aby je měly zdravé a husté. Díky stříhání rozhodně není možné získat hustější hřívu a ani růst vlasů není stříháním ovlivněn. Po ostříhání vypadají vaše vlasy silnější, ale je to jen díky právě čerstvému zastřihnutí a dorovnání konečků.

 

 

 

Související články