Zpátky do školky – TIPY PRO SNADNÉ LOUČENÍ A KDYŽ SE DO ŠKOLKY NECHCE

Mamiii, ja nechci do školky… Znáte to? Trhá to srdce, jsme zoufalé. Známe to všechny a zvláště prvních několik dní i klidně týdnů. Je to zcela normální. 

Nemělo by jít o první odloučení

Dítě by již mělo znát odloučení od maminky – například hlídání známými, babičkou, ale třeba také odložení do dětského koutku. Taktéž dbějte na zapojování dítěte do aktivit s dětmi třeba venku na hřišti. Socializace je velmi důležitá a mnohé vám usnadní!

POZOR: Někdy děti touží po pozornosti oprávněně, protože maminka se jim skutečně nevěnuje tak, jak by měla.

Příprava

Choďte kolem školky a připravte dítě na školku, povídejte si o školce, co se tam dělá, pusťte si třeba videa na YouTube ze školek a udělejte ze školky něco, kam se dítě bude těšit a vzbudíte v něm zvědavost, kam že se to vlastně od pondělí bude vydávat bez maminky.

Krásné video z průběhu prvního dne ve školce, který natáčel tatínek: youtube.com/watch?v=xsfegIux6BU

Ranní scény a jak na ně

Nepodceňujte a nezlehčujte dětský pláč. Někdy je to právě z důvodu odloučení a je dobré promlouvat klidně a rozumně a vysvětlit situaci. Je ale dobré se zeptat „PROČ“ nechce dítě do školky, třeba za tím bude jiný důvod – nepříjemné dítě/kamarád, jestli mu vadí něco dělat a podobně. Promluvte také s učitelkou, často dítě, jen co se zavřou dveře za vámi ožije a na maminku si ani nevzpomene.

Dejte dítěti něco osobního

Do některých školek je zakázáno nosit si vlastní plyšáky, zjistěte si tedy předem. Pro ty nejmenší by mělo být povoleno vzít si s sebou oblíbeného plyšáčka, který jim dodá pocit bezpečí a důvěrného kamaráda v neznámém prostředí. Informujte učitelku aby případně dohlédla na půjčování onoho kamaráda jiným dětem.

Dodržujte dohodu!

Pokud svému dítěti slíbíte, že příjdete po obědě, MUSÍTE PŘIJÍT O OBĚDĚ. Děti si hodně pamatují a jsou křehké. Na toto nezapomínejte!

Přejeme hladký průběh, a nezapomeňte, že to známe všechny!

Související články