Tyhle recepty budou chutnat dospělým i mladým jedlíkům i těm, které honí mlsná. Mňam!
Kuře na paprice s Lučinou
Ingredience: 1 cibule, 1 červená paprika, 3 stehenní řízky, 50 g másla, lžička sladké papriky, 700 ml vývaru, 250 g sýru lučina, sůl a pepř
Postup: Cibuli a papriku pokrájejte na kostičky. Maso osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm maso, z každé strany asi 3 minuty. Maso poté vyndejte na talíř, do výpeku vhoďte cibuli a orestujte ji. Přidejte papriku a restujte další 3 minuty.
Poté přisypte sladkou papriku a zamíchejte. Nyní můžete do hrnce vrátit i maso, zalít vývarem a vařit.
Po 20 minutách maso opět vyndejte a omáčku rozmixujte do masa. Do omáčky přidejte lučinu a rozmíchejte na hladký krém. Maso otrhejte a hoďte zpět do omáčky.
Doporučujeme podávat s noky.
Losos se šťouchanými brambory
Ingredience: Půl kila brambor, 400 g lososa (filé), 3 jarní cibulky, pažitka, olivový olej, 200 g másla – půlka na lososa, půlka na brambory, limetka, sůl, pepř
Postup: Oloupané brambory uvařte do měkka. Cibulku a pažitku nakrájejte nadrobno.
Připravte si pánev, kterou potom dáte i do trouby. Předehřejte si troubu na 200 °C. Mezitím lososa dobře osušte a z obou stran potřete olivovým olejem. Dejte jej kůži dolů na rozpálenou pánev a smažte cca 3 minuty. Pak dejte na nejméně a rozpusťte u lososa máslo a přidejte limetovou šťávu. Jakmile začne směr bublat varem, lžící přelévejte máslo přes lososa. Poté dejte na 3 minuty dopéct do trouby.
K lososovi dejte rozšťouchané brambory smíchané s cibulkou a pažitkou.
Zeleninové karbanátky
Ingredience: ¼ kapusty, 2 housky, 120 ml mléka, 1 cibule, 2 vejce, 150 g strouhanky, olej, sůl, pepř
Postup: Kapustu rozdělejte na listy – odstraňte tuhé části – a spařte vroucí vodou. Poté dobře usušte a nakrájejte nadrobno. Housky nakrájejte a zalijte mlékem, cibulku nakrájejte nadrobno.
Do mísy dejte již nakrájenou kapustu, housky (vymačkané od mléka), nakrájenou cibulku, obě vejce a strouhanku, osolte, opepřete a vypracujte do hmoty, z které budete tvarovat karbanátky. Karbanátky se nejlépe tvarují vlhkýma rukama. Karbanátky před vložením na rozpálenou pánev obalte v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažte jako řízky.
Karbanátky jsou nejlepší s bramborovou kaší a kyselou okurkou.