Podzimní jablečné recepty pro děti i dospělé

K podzimnímu období patří neodmyslitelně i jablka. Pojďme se podívat na 3 oblíbené recepty s jablky, které budou chutnat dětem i dospělým. A pokud máte děti starší 2 let, mohou „patlat“ s vámi!

Jablečný závin z listového těsta

Suroviny: 1 listové těsto, 1 kg jablek, 2 vanilkové cukry, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 400 ml vanilkové zmrzliny, 50 g másla, 250 g čokolády na vaření

Postup: Jablka oloupeme, nakrájíme, vykrájíme jadřince a nastrouháme. Listové těsto zpracujeme a rozkrojíme na půl. Z každé půlky těsta vyválíme na moukou posypané utěrce tenkou placku, kterou potřeme roztopeným máslem. Nastrouhaná jablka odšťavníme a stejnoměrně rozložíme na těsto. Posypeme cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. Okraje těsta přeložíme tak, aby nám vznikl obdélník. Těsto opatrně smotáme a dáme na vymazaný plech. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Hotový jablečný závin nakrájíme na kousky. Podáváme teplé, polité ve vodní lázni roztopenou čokoládou, se zmrzlinou a ušlehanou šlehačkou. Dozdobit můžeme dle vlastní fantazie. (recept z srecepty.cz)

Hrníčková jablečná buchta

Suroviny: 2 hrnečky cukru, 1 hrneček oleje, 3 vejce, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakako, 1 hrneček mléka, 4 jablka, 1 balíček prášku do pečiva, 3 hrnečky polohrubé mouky

Postup: Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky. V misce smícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici, kakao, mléko, vejce a olej, až vznikne vláčné těsto. Přidáme nakrájená jablka a promícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby po dobu 35 – 40 minut při 170 °C. Rychlý hrníčkový jablečný koláč servírujeme buď politý čokoládou nebo jako já – pocukrovaný. (zdroj vareni.cz)

Pečená jablka v troubě

Suroviny:  5–6 ks jablek, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce másla, 2 lžíce vody, 1 lžíce medu

Postup: Troubu si předehřejte na 180 °C. Jablka rozdělte na čtvrtky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Promíchejte je s cukrem, skořicí a máslem a rovnoměrně rozložte do zapékací mísy. Podlijte je vodou a pečte asi 20 minut. Před podáváním jablka pokapejte ještě medem.

 

 

úvodni foto by Tuqa Nabi on Unsplash

Související články