Vařte s námi levně a chutně!

Ne vždy je posvícená anebo nálada řešit složité vaření. A právě pro tyto příležitosti pro vás máme pár receptů na LEVNÉ, ale CHUTNÉ obědy či večeře. Dietka to nebude, ale pochutnáte si vy  i děti.

Stará dobrá klasika – lečo!

Suroviny: 5 paprik, 5 rajčat, cibule, slanina (50 g), klobása, sádlo nebo máslo, sladká paprika, 4 vejce
Postup: Papriky omyjte a nakrájejte na proužky – z papriky odeberte jádřince. Rajčata omyjte a spařte ve vroucí vodě abyste mohli snadno oloupat a taktéž nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky a slaninu taktéž nakrájejte na drobné kostičky. A naposled zbývá mňam klobáska dle vašich chutí. Na pánvi si rozehřejte sádlo či máslo a nejprve přidejte cibuli a slaninu a orestujte. Zasypte sladkou paprikou a promíchejte. Pak přijde na řadu paprika, která potřebuje více času na změknutí a poté přidejte vše zbylé a až nakonec vmíchejte vajíčka.

Bramboráčky

Suroviny: 1 kg brambor, 4 stroužky česneku, hladká mouka (cca 5 lžic), 2 vejce, majoránka, sůl, pepř
Postup:
Brambory oloupejte, řádně opláchněte a nastrouhejte na hrubo. Z již nastrouhaných brambor ještě slijte přebytečnou vodu. Česnek oloupejte a prolisujte. Nastrouhané brambory smíchejte s vejci, česnekem, moukou, solí, pepřem a majoránkou. Poté pomocí sběračky tvoříme na rozpálené pánvi tenké placky a opékáme z obou stran dozlatova. Po usmažení dáváme na ubrousky, které nasají přebytečný tuk.

Čočka s cibulí a salámem

Suroviny: 400 g čočky, 150 g šunkový salám, olej, sůl, pepř
Postup: Čočku propláchněte a na dvě hodinky namočte do vody aby změkla. Poté vodu slijte a zalijte dvojnásobným množstvím teplé vody a uveďte k varu. Správně měkká čočka bude max. za 20 min. Poté sceďte a nechte okapat. K uvařené čočce přidejte plátky nakrájené cibule. V pánvi si na oleji osmahněte salám a poté vmíchejte do čočky. Čočkový salát můžete jíst teplý i vychlazený.

Cibulový štrůdl

Suroviny: 500 g listového těsta, 1,5 kg cibule, lžíce kmínu, sádlo, 2 lžíce cukr krupice, 100 ml suchého vína, vinný ocet, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce na potření
Postup: Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Mezitím si oloupejte cibuli, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte sádlo a přidejte půlku nakrájené cibule a kmín a osmahněte. Poté přidejte zbylou cibuli, osolte a chvíli nechte opékat. Nakonec posypte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté přijde na řadu víno a podušení dokud cibule nezměkne a víno se neodpaří. Vzniklou směs dochuťte dle libosti octem, solí, pepřem a případně ještě i cukrem a nechte vychladit.

Připravte si listové těsto na dva díly a každý díl vyválejte. Na těsto rovnoměrně rozprostřete cibulovou směs. okraje nechte volné a po delší straně srolujte jako roládu. Konce pevně spojte. Vzniklé rolády dejte na pečící papír na plechu a potřete vajíčkem, posypte kmínem. A pak už šup do trouby na 40 minut. DOBROU CHUŤ!

 

 

Související články