Lahodná dýně aneb královna podzimu. Podzim je jedno z nejkrásnějších období, barvy listí se zbarvují do různých hravých barev a samozřejmě neodmyslitelně k podzimu patří i dýně. Víte jaké jsou druhy dýní a krom využití jako dekorace, jaké lahodné pokrmy z nich můžete připravit?
Na trhu je několik druhů dýní a k těm nejchutnějším a nejoblíbenějším patří známá dýně Hokkaido a dýně Máslová. Výhoda dýně Hokkaido, je ta, že jako jediná se před tepelnou úpravou neloupe a má plnou chuť. Její úprava je poměrně rychlá a skvělá je například na přípravu krémové polévky, dýňového rizota nebo ji můžete vyzkoušet i na sladko jako moučník.
Druhá poměrně známá dýně je Máslová. Která se ovšem musí již loupat, ovšem za to je o trochu více výraznější v chuti oproti Hokkaido. Máslová dýně navíc obsahuje minimum semínek. Její tvar jistě poznáte, protože připomíná tvar hrušky a skvěle se hodí například i do dětských příkrmů a přesnídávek.
Dýňová krémová polévka
Suroviny:
- Dýně Hokkaido
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 středně velká cibule
- Špetka chilli a Zázvor (dle chuti)
- Kokosové mléko
- 3 lžíce oleje
- Sůl a pepř
Postup
Začneme samotnou dýní, kterou si omyjte, rozpulte a zbavte semínek. Jak již víte, tak tato dýně Hokkaido se neloupe, takže ji nakrájejte na středně velké kostky. V hrnci rozehřejte olej a drobně nakrájenou cibulku jemně otestujte, přidejte nakrájenou dýni a nechte opékat asi 5 minut. Poté přilijte vývar, kokosové mléko, nastrouhaný zázvor a povařte 30 minut do změknutí. Na konci přidejte špetku chilli, soli a pepře. Polévku poté rozmixujte do hladka a můžete začít podávat. Případně na talíři dozdobit dýňovými semínky.
Dětský příkrm – dýně s brambory
Suroviny:
- Dýně máslová
- Brambory
- Kvalitní olej nebo máslo
Postup
Příprava je velmi jednoduchá. Brambory a dýni omyjte, nakrájejte na kostičky a vše zalijte kojeneckou vodou a necháte uvařit do měkka. Poté vodu slijete do mističky a rozmixujete na kaši. Dle potřeby přidáte kapku oleje nebo másla. Pokud je kašička příliš hustá, můžete přidat pár lžic slité vody ve které se brambory a dýně vařily. Později pro starší miminka můžete přidat i hovězí maso, které se výborně hodí k dýni.
Dýňové muffiny
Suroviny:
- 300g dýně
- 2 vejce
- 150ml mléka
- 150 cukr krystal
- 70g másla
- 300g hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
Postup
Nejdříve si připravte dýni, kterou nakrájíte na kostičky uvaříte doměkka. Rozmixujete na pyré a dáte na chvilku odstát na pokojovou teplotu. Do připraveného pyré poté přidáte vejce, cukr a rozpuštěné máslo a vyšleháte. Postupně přidáváte mléko, mouku, skořici a kypřící prášek. Připravíte si formičky na muffiny, těsto nalijete do formiček a dáte do vyhřáté trouby na 170°C a pečete asi 20 minut.