Každý má svůj recept. My jsme zkoušeli mnoho a nakonec nám ze všech pokusů vyšel nejlépe tento recept, který pochází od CUKRÁŘ SKÁLA. Přejeme příjemné Vánoce s nejlepším cukrovím co jste kdy napekli!
Ingredience:
- 375 g hladké mouky
- 250 g másla (pokojová teplota, aby spojilo s cukrem a vajíčkem)
- 125 g moučkového cukru
- citronová kůra z půlky malého citronu
- 1 vejce (na jednu kostku másla)
- 1 špetka soli
- marmeláda na slepování dle chuti
Postup:
Do mísy na robota dáme změklé máslo, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, přidáme moučkový cukr. Promícháme až se vytvoří hladká hmota, přidáme hladkou mouku a znovu promícháme. Těsto se míchá jen efektivně co nejkratší dobu, aby se nespařilo a nebylo pak tvrdé. Spařené těsto vypadá tak, že se odděluje, praská při válení, nedrží tvar a při pečení vyteče tuk a zůstane jen mouka s cukrem a těsto je tvrdé. Spařené těsto poznáme také podle toho, že upečené kousky cukroví jsou popraskané, jakoby vrásčité. Spařit můžeme těsto buď dlouhým mícháním nebo pokud jsou ruce moc teplé. Těsto po vytvoření hladké hmoty vyndáme z robota či mísy, prohněteme na vále a necháme ideálně do druhého dne odpočinout v chladu (minimálně však 2 hodiny).
Po vyjmutí z chladničky těsto znovu na vále propracujeme v ruce, aby změklo. Vál podsypeme moukou a těsto vyválíme na sílu 3 mm. Pro vypichování tvarů je dobré, když je těsto lehce chladné, podsypané, aby nezůstávalo ve tvořítku – formičce.
Vykrajujeme formičkami s ozdobným okrajem, kterou předem nedáváme do mouky. Prostředky „sudých“ tvarů vypichujeme trubičkou. Vypíchnuté tvary dáváme rovnou na plech s pečicím papírem. Těsto nemá tendenci se moc napéct, objem se zvětší jen minimálně, takže stačí dávat jednotlivé kousky cca půl centimetru od sebe.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° C podle velikosti a výšce těsta zhruba 8 – 10 minut, tzv. „na oko“. Když těsto dostane lehce zlatavou barvu, vyndáme ho z trouby a může ještě lehce dojít přímo na plechu.
A po vychladnutí je čas na marmeládu!
Upečené kousky skladujeme v papírové nebo plechové krabici. Cukroví má trvanlivost cca 3 týdny.
TIP: Před slepováním tvary s otvorem pocukrujte moučkovým cukrem, aby pak cukr nebyl i na marmeládě.
photo: Photo by Myriam Zilles on Unsplash